Øvrige aktiviteter – fx fritidsliv og sport

Her kan I læse om forslag til øvrige aktiviteter, der kan gennemføres fx i idrætshaller på biblioteket eller andre steder, hvor forældre og børn kommer. Forslagene er udarbejdet på baggrund af input fra kommuner, der deltager i Sød Balance-projektet.

Ved nogle aktiviteter er indsat links til yderligere inspiration.

Aktivitet

Udarbejd en mad- og måltidspolitik (evt. som en del af sundhedspolitikken), eller juster en allerede eksisterende politik på området som kan være med til, at børn får en god kultur omkring snacks og søde sager, når de færdes i kommunale sammenhænge såvel i skole, institutioner som i fritidslivet. Med en velfungerende fælles kommunal politik for mad og måltider kommer kommunens mål og visioner til at understøtte, at børn i såvel skole, SFO, klub og øvrigt fritidsliv får gode rammer til at spise færre snacks og søde sager.

Det er vigtigt, at politikken ikke bare udarbejdes, men også implementeres, herunder at den er synlig og så konkret, at det er muligt at følge op på den løbende, og tilbyde kompetenceudvikling af medarbejdere undervejs, hvis det er nødvendigt. Bred opbakning og ejerskab såvel politisk og ledelsesmæssigt er afgørende for, at initiativer i politikken fortløbende prioriteres og dermed for politikkens succes.

Hvis kommunalbestyrelsen beslutter, at der kan tilbydes madordning i skolerne, skal skolernes skolebestyrelse træffe beslutning om, hvorvidt der skal oprettes en madordning på deres skole, herunder SFO´en, og fastlægge principper inden for rammerne fra kommunalbestyrelsen.

Hvad skal der til for, at aktiviteten kan gennemføres? 

Hvem?

  •  Ledelse og medarbejdere i relevante afdelinger i kommunen
  • Politisk niveau
  • Ledere/medarbejdere fra de berørte områder (skole, institutioner og fritidsliv)
  • Brugerinddragelse (børne-/ungeråd, forældrebestyrelser, repræsentanter fra voksne omkring børnene i skole og fritidsliv)
  • Medarbejdere der har ansvar for at følge op på om politikken implementeres og har virkning i praksis.

Hvad kræver det?

Se fx følgende publikationer

 

Publikationer fra KL, fx:

Udvikling af sundhedspolitikker – erfaringer fra kommuner om hvad politikkerne indeholder, og hvordan de bliver udviklet og implementeret

Gode erfaringer med implementering af forebyggelsespakkerne

 

Rådet for sund mad (SST/FVST)

Sundere 0-16- årige børn i kommunen – pejlemærker til kommunernes arbejde

Hvis der i politikken lægges op til at lave en lokalsamfundsindsats, er der inspiration at hente hos

Sund By Netværket, der har lavet en håndbog til kommuner om Lokalsamfund som sundhedsfremmende arena – fra politik til praksis, hvor der blandt andet er planlægningsmodeller, der kan bruges som inspiration til at tilrettelægge en lokalsamfundsindsats.

Sund By Netværket - Lokalsamfund som sundhedsfremmende arena – fra politik til praksis

 

Inspiration

Er der i politikken brug for at henvise til/synliggøre officielle anbefalinger vedr. mad og måltider (såvel omkring ernæring som rammerne omkring måltiderne), kan der hentes hjælp på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Kostråd til professionelle køkkener - Fødevarestyrelsen

Rammer om det gode måltid i skoler - Fødevarestyrelsen 

Madpakkehånden: hjælp til madpakken - Fødevarestyrelsen

Aktivitet

Spred budskaber og inspiration til at spise færre snacks og søde sager bredt ud – brug fx boligsociale centre/boligsociale medarbejdere og Bydelsmødre til at gøre SØD BALANCE-materialer kendt for alle målgrupper, også hvor der er sproglige og kulturelle barrierer.

Det kan bidrage til, at borgerne får den nødvendige viden/oplysning og hjælp til at aktivt at gøre noget for at skabe gode søde vaner.

Der kan fx etableres kontakt til nøglepersoner fra boligsociale centre og/eller Bydelsmødre og undersøge mulighed for at deltage på fællesmøde mhp. at informere om SØD BALANCE samt holde oplæg om projektet, først og fremmest for medarbejdere, men også undersøge om der er netværk, hvor sundhedsplejersken kan komme ud og præsentere indhold om snacks og søde sager og madvaner. Der kan evt. udarbejdes målrettet materiale i kommunen med afsæt i input fra målgruppen, fx deres bud på gode madpakker og sunde snacks, samt forslag til hvordan forældre kan være gode rollemodeller.

Hvad skal der til for, at aktiviteten kan gennemføres? 

Hvem?

  •  Sundhedsplejersker og evt. andre relevante medarbejdere i kommunen, som arbejder med kommunens boligsociale centre

Hvad kræver det?

  • Evt. råvarer
  • Timer til planlægning og gennemførsel af aktiviteten

Inspiration

Bydelsmødre - Socialtansvar.dk

Aktivitet

Brug biblioteker, kulturhuse, sportshaller og andre kommunale samlingssteder til at skabe muligheder for aktiviteter med fokus på den kommunale SØD BALANCE indsats.

Tilbyd aktiviteter, hvor børn/familier kan hygge sig, og som fremmer en hyggekultur som i højere grad er koblet med samvær, leg, og bevægelse end med at spise noget sødt.

(Se også forslaget: Hjælp fra lokale Bydelsmødre eller boligsociale centre/boligsociale medarbejdere til oplysning om søde sager)

Hvad skal der til for, at aktiviteten kan gennemføres? 

Hvem?

  • Relevante medarbejdere i kommunen, som arbejder med kommunens kulturelle tilbud, natur, sundhed og aktiviteter

Hvad kræver det?

  • Timer til planlægning og gennemførsel af aktiviteterne

Hvad skal udvikles?

  • Kommunikation fx via SoMe eller en folder 

Inspiration

Hent fx inspiration i pilotprojektet, se slutrapporten, blandt andet side 21:

Projekt Er du for sød? For en sundere hyggekultur i danske børnefamilier. Slutrapport 2022

Aktivitet

  • Har kommunen allerede en årlig kommunal temauge eller aktivitet, så brug den til også at sætte fokus på vores kultur omkring snacks og søde sager. Lav aktiviteter der giver sjove aha-oplevelser, viden og inspiration til at spise færre søde sager og samtidig fastholde samvær, fællesskab og hygge.
  • Brug de platforme kommunen har til rådighed – fx oplysning via materialer, infoskærme, kulturelle indslag om emnet som foredrag, teater, leg og kreative processer.

Hvad skal der til for, at aktiviteten kan gennemføres? 

Hvem?

  •  Relevante medarbejdere i kommunen, som arbejder med kommunens kulturelle tilbud, natur, sundhed og aktiviteter

Hvad kræver det?

  • Timer til planlægning og gennemførsel af aktiviteten
  • Forberedelse ift. at gøre materialer tilgængelige

Hvad skal udvikles?

  • Kommunikation fx via SoMe

Inspiration

 Brug fx Sød Balance materialer som folder til forældre og børnehæftet med opgaver til børn.

Aktivitet

For at gøre det let for børn og familier at spise færre snacks og søde sager, er det vigtigt med en fælles indsats. Derfor kan der indkaldes til en fælles workshop, hvor alle interessenter, der er relevante i børnenes hverdag, kan byde ind med, hvad de kan bidrage med til den fælles indsats fra hver deres udgangspunkt. Det kan både være idræts- og foreningslivet, erhvervslivet, kulturlivet, skoler og institutioner osv., der kan inviteres ind.

Kan gennemføres før nulpunktsmålingen.

Hvad skal der til for, at aktiviteten kan gennemføres? 

Hvem?

  • Relevante medarbejdere i kommunen, som kan planlægge, gennemføre og følge op på netværksmødet

Hvad kræver det?

  • Timer til planlægning og gennemførsel af aktiviteten samt opfølgning
  • Faciliteter og forplejning til afholdelse
  • Udarbejdelse af invitation til og koncept for netværksmødet.

Læs mere