Landespecifik information
Hong Kong kræver listning for følgende produktkategorier:
- Oksekød
- Fårekød
- Grisekød
- Fjerkrækød
Lagervirksomheder, herunder køle-/frysehuse skal godkendes og listes.
Krav om godkendelse og opførelse på listen gælder ikke for virksomheder, der eksporterer varmebehandlet/konserveret kød og kødprodukter til Hong Kong.
Lister over godkendte virksomheder
Du finder lister over godkendte virksomheder på myndighederne i Hong Kongs hjemmeside.
Gå til myndighederne i Hong Kongs hjemmeside
Vælg produkttypen og "Denmark".
NB: Vær opmærksom på, at Hong Kongs hjemmeside er meget langsom om at åbne.
Procedurer for godkendelse af virksomheder
Virksomheder, der ønsker godkendelse til eksport af kød og kødprodukter af de ovennævnte kategorier til Hong Kong, skal opfylde Hong Kongs særkrav (link Annex II). Det anbefales, at virksomheden kontakter sin lokale kontrolenhed for at afklare, om virksomheden opfylder særkravene, inden ansøgningsprocessen går i gang.
Fødevarestyrelsen vurderer, at alene annex II, punkt 3, den del der vedrører SSOP-program, er et særkrav. Øvrige krav vurderes opfyldt gennem EU/dansk lovgivning. Vedrørende SSOP-programmet er det Fødevarestyrelsens forståelse, at Hong Kong accepterer et program i overensstemmelse med anbefalingerne fra Codex Alimentarius:
Et program som beskriver de procedurer, virksomheden udfører før og under produktion med henblik på i højest mulig grad at minimere direkte og indirekte forurening af produkter. Et korrekt implementeret program skal sikre, at faciliteter og udstyr er tilstrækkeligt rengjort før opstart, og at tilstrækkeligt hygiejne opretholdes under produktion.
Karakteristisk for et SSOP-program er:
- et skriftligt program som beskriver de involverede procedurer og hyppigheden hvormed de udføres
- identifikation af virksomhedsansvarlige for implementering og overvågning af procedurerne
- dokumentation for overvågning og for korrigerende handlinger, som er tilgængelig for myndigheden for verifikation
- korrigerende handlinger som inkluderer passende disponering af produkt og
- virksomhedens periodevise evaluering af systemets effektivitet
USA-godkendte kødvirksomheder vil automatisk opfylde SSOP-kravet. Øvrige virksomheder skal ikke opfylde de specifikke USA krav, men kan holde sig til Codex anbefalingerne jf. ovenstående.
Når ovenstående er på plads, skal virksomheden udfylde ansøgningsformularen (Assessment report) (link til word udgave "Assessment Report), herunder vedlægge den nævnte dokumentation og sende det scannet (som PDF) sammen med den påkrævede video til den lokale kontrolenhed i Fødevarestyrelsen, som sikrer, at ansøgningsmaterialet er komplet og derefter videresender det elektronisk til International Handel.
Ændringer hos virksomheder, der er godkendt til eksport til Hong Kong
Godkendte og listede virksomheder, der ændrer sine aktiviteter for varer, der eksporteres til Hong Kong, hvis virksomheden skifter navn eller adresse, eller hvis virksomhede ønsker godkendelse til en anden produktkategori (kød fra en anden dyreart) end det, den allerede er godkendt til, skal udfylde ansøgningsformularen (der er en for hver dyreart hhv. annex 1a, 1b, 1c eller 1d), og herunder krydse af, hvilke(n) aktiviteter, den har og angive de opdaterede oplysninger. Skemaet skal sendes skannet (som PDF) til den lokale kontrolenhed, som videresender det til International Handel.
Ændrer en godkendt virksomhed i typen af produkter inden for samme dyreart, som eksporteres til Hong Kong, er der ikke krav om en ny godkendelse.
Opførelse på listen sker, når myndighederne i Hong Kong har godkendt virksomheden.