Test dine saltvaner

Hvor meget salt må du spise på en dag?

I gennemsnit spiser mænd 9-11 gram salt om dagen, mens kvinder spiser 7-8 gram. Det er langt over de officielle anbefalinger, som lyder på maksimalt 5-6 gram dagligt. De fleste af os kan derfor med fordel skære ned på, hvor meget salt vi spiser.

For meget salt i maden øger blodtrykket og påvirker andre faktorer, der øger risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdomme. Sparer du på saltet, falder dit blodtryk. Faldet er særlig stort, hvis du har for højt blodtryk, er overvægtig eller ældre.

Får du for meget?

9 ud af 10 danskere får for meget salt. Prøv salttesten og bliv opmærksom på dine egne saltvaner. Her kan du også få gode råd til, hvad du selv kan gøre for at spise mindre salt i din hverdag.

Tag salttesten (Hjerteforeningens hjemmeside)

Det salt, du drysser på maden ved bordet eller i madlavningen, er for de fleste ikke det store problem. Bidraget fra madlavning og bordsalt udgør gennemsnitlig kun 11-12 % af det totale saltindtag.

Størstedelen af danskernes saltindtag kommer fra brød, kød og kødprodukter, herunder kødpålæg, men også fx ost, færdigretter og lignende bidrager med en del salt. Derfor er der god grund til at være opmærksom på de madvarer, vi får mest salt fra. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du kigger efter fødevarer med Nøglehullet, når du handler. Nøglehulsmærket sikrer dig bl.a., at fødevaren lever op til krav om mindre salt.

Læs mere om Nøglehullet