Ansøg om Det Økologiske Spisemærke

Når du ansøger om at få Det Økologiske Spisemærke, er du med til at gøre en forskel for verdenen.

For at få Det Økologiske Spisemærke skal du lave en ansøgning med et økologi regnskab over de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet. Spisestedet bliver kontrolleret af Fødevarestyrelsen.

Det Økologiske Spisemærke er gratis, statskontrolleret og kan anvendes af alle professionelle køkkener, der er registreret i smiley-ordningen.

Mærket viser dine medarbejdere og gæster, hvor stor en del af jeres indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske, og at I derfor er med til at gøre en indsats for at beskytte natur og grundvand, reducere sprøjtemidler og tilsætningsstoffer og støtte øget dyrevelfærd.  

Du kan ansøge om Det Økologiske Spisemærke i bronze, sølv eller guld.

For at komme i gang med din ansøgning, skal du bruge dine fakturaer eller opgørelser fra din/dine leverandører 3 måneder bagud og en computer.

Økologi regnskab (excelark)

Når du klikker på linket, henter du Fødevarestyrelsens excelark, som du skal bruge til dit økologi-regnskab. Når du åbner linket, finder du en vejledning i selve filen, så du får skemaet udfyldt korrekt.

Hvis du kun har én leverandør, behøver du ikke at udfylde et økologiregnskab. Du scanner og indsender blot de 3 foregående måneders fakturaer og eller økologi-opgørelser fra din leverandør.

Hjælp til din ansøgning

Se vejledningsfilm  om hvordan du udfylder dit øko-regnskab og ansøger om Det Økologiske Spisemærke.

Få hjælp 

Tilmeld dig et af vore gratis, løbende online webinarer

Du kan ansøge om Spisemærket via blanketten ”Det Økologiske Spisemærke”. 

Ansøg om brug af Det Økologiske Spisemærke

Når du udfylder blanketten, vil du kunne vedhæfte virksomhedens økologiregnskab. Regnskabet skal være for de foregående 3 måneder og vise, at køkkenet ligger inden for det ansøgte mærkes økologiprocent-interval. I opgørelsen skal der for alle posteringer være sporbarhed tilbage til fakturaer og/eller opgørelser fra leverandørerne.

Sporbarhed på en faktura til Det Økologiske Spisemærke refererer til muligheden for at følge og dokumentere, hvor produktet kommer fra. Det indebærer, at producenter og leverandører skal kunne spore råvarerne tilbage til deres oprindelse og dokumentere, at de opfylder de nødvendige økologiske standarder og retningslinjer. På den måde sikrer sporbarhed, at produkter, der bærer det røde Ø-mærke, rent faktisk er fremstillet i overensstemmelse med økologiske principper og standarder.

I forbindelse med din ansøgning, skal du angive, hvor ofte du fremadrettet vil opgøre din økologiprocent. Du kan vælge at gøre det 

  • månedligt eller
  • hvert kvartal.

Vær opmærksom på, at hvis der findes flere afdelinger/køkkener på samme adresse, er det vigtigt, at I noterer jeres afdelingsnavn.

Når du har ansøgt, går der 2-4 uger inden din ansøgning er blevet færdigbehandlet. Du må først markedsføre dit spisested med dit økologiske spisemærke, når du har modtaget din registrering i e-boks som bruger af Det Økologisk Spisemærke fra Fødevarestyrelsen.

Find regler og vilkår for markedsføring

Når du har indsendt dit øko-regnskab til Fødevarestyrelsen, er det en god idé at gemme et tomt Excel-skema (øko-regnskab) på din computer. Så kan du indtaste de relevante øko-oplysninger hver gang du modtager en faktura eller opgørelse fra din leverandør/leverandører.

Hos mange leverandører kan du bede om månedlige opgørelser, der viser dit øko-indkøb. 

Husk at gemme al relevant dokumentation (faktura/opgørelser mm.) og øko-regnskaber enten elektronisk eller i papirform i minimum 2 år.

Du kan læse om reglerne bag Det Økologiske Spisemærke på Fødevarestyrelsens side om

Økologi i storkøkkener

Der finder du også link til ”Bekendtgørelsen om økologisk storkøkkendrift” fra 2019.

Fødevarestyrelsen kommer på kontrolbesøg

Fødevarestyrelsen kommer på økologitilsyn én gang om året i forbindelse med et ordinært tilsyn.

Ved kontrolbesøg skal du, eller dem der måtte være i køkkenet, kunne fremvise:

  • Øko-regnskab med den udregnede økologiprocent eller månedlige opgørelser fra leverandøren.
  • Den dokumentation som øko-regnskabet bygger på (enten elektronisk eller i papirform). Dokumentationen inkluderer alle fakturaer og dokumenter udstedt af leverandørerne/butikkerne, som viser mængderne/beløbene af alle de indkøbte varer, dvs. både de økologiske og de konventionelle.

Når du er godkendt til Det Økologiske Spisemærke, skal du tjekke, om dine økologiske leverandører stadig er økologicertificeret. Det skal du gøre inden du modtager varer fra en leverandør første gang samt én gang om året. 

Du kan slå virksomheder op i EU's database TRACES for at se, om de er økologicertificerede

Økologisk Erhvervsdrivendecertifikat - Organic Operator certificates

Når du har fundet din leverandør kan du trykke på view og åbne certifikatet som pdf og downloade det.

Hvis ikke du kan finde din leverandør af økologiske fødevarer i TRACES, så skal du straks henvende dig til leverandøren. Du kan samtidig prøve at finde leverandøren i Fødevarestyrelsens liste  "Økologikontrollerede virksomheder". Her kan du se, hvis og hvornår en virksomhed er ophørt.

Find listen på Fødevarestyrelsen side: Danske økologicertificerede fødevarevirksomheder

Du kan søge efter din leverandør i det lange dokument ved at trykke "CTRL" (nederst til venstre på tastaturet) og bogstavet "F" på samme tid. Lokale supermarkeder indgår under deres koncerns navn, f.eks. Salling Group eller Coop.

Du kan bruge Det Økologiske Spisemærke, så længe du ligger inden for din økologiprocent. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du løbende holder øje med din økologiprocent, så du er sikker på at fastholde dit økologiske spisemærke.

Afvigelse i økologi-% i negativ retning

Afviger din andel af økologiske råvarer i negativ retning indenfor den periode, som du har valgt at opgøre din økologi-% i, skal du straks meddele dette til din lokale kontrolenhed i Fødevarestyrelsen, samt stoppe med at anvende dit økologiske spisemærke. Evt. kan du samtidigt vælge at ansøge om et mærke med en lavere økologiprocent.

Hvis du stopper med at anvende Det Økologiske Spisemærke, og du på et senere tidspunkt igen ønsker at bruge mærket, skal du ansøge på ny.

Afvigelse i økologi-% i positiv retning

Hvis du i en periode på minimum 3 måneder kan dokumentere, at din samlede økologiandel svarer til et Økologisk Spisemærke med en højere økologiprocent end det, du allerede markedsfører, kan du søge om at blive registreret med dette mærke.

Ansøgningsprocessen er her den samme, som da du ansøgte om Det Økologiske Spisemærke første gang.

Ansøg om Det Økologiske Spisemærke

En virksomhed med flere enheder eller en kommune med mange daginstitutioner eller plejehjem kan tilbydes central spisemærke-kontrol af Fødevarestyrelsen.

På hovedkontoret i virksomheden eller i kommunen kontrollerer Fødevarestyrelsen bl.a. økologiprocent, posteringer og fakturaer for alle virksomhedens eller kommunens tilhørende enheder. Ligeledes kontrolleres leverandørdokumentation.

Oftest kontrollerer Fødevarestyrelsen ét kvartal ad gangen. De tilhørende enheder i virksomhedens eller kommunens portefølje får fortsat fysiske kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen i forhold til Det Økologiske Spisemærke, men regnskabet kontrolleres på hovedkontoret.

Virksomheder/institutioner, der består af en centraladministration samt flere decentrale køkkener/enheder, kan af Fødevarestyrelsen tilbydes en samlet og koordineret ansøgningsproces samt en efterfølgende tilpasset kontrol med fokus på centralt opstillede opgørelser over køkkenernes økologiandel.

Virksomheder eller kommuner, der ønsker at høre nærmere om denne mulighed, kan rette henvendelse til Fødevarestyrelsen.

Læs hvordan du kan kontakte os

Hjælp til din ansøgning

Se vejledningsfilm  om hvordan du udfylder dit øko-regnskab og ansøger om Det Økologiske Spisemærke.