Fødevarestyrelsen bruger risikovurderinger ved kontrol med kosttilskud med planteingredienser og andre stoffer. Listen indeholder de risikovurderinger af planter, som DTU Fødevareinstituttet har foretaget for Fødevarestyrelsen siden 2009. For hver plante er der én risikovurdering, og har DTU Fødevareinstituttet foretaget flere risikovurderinger gennem tiden, ligger der kun den nyeste og mest opdaterede.
Listen indeholder også de planter og stoffer, som er forbudt at anvende i EU i fødevarer og kosttilskud. Her er det den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, der har foretaget risikovurderingerne.
Listen er alene vejledende. Fødevarestyrelsen opdaterer listen løbende, når der er ny viden.
Liste over planter og stoffer med risikovurderinger
Liste over stoffer uden risikovurderinger som Fødevarestyrelsen betragter som farlige
Navn |
Beskrivelse |
2,4-dinitrophenol (DNP) |
Stoffet er et gult pulver, som enten sælges i pulverform eller i kapsler, typisk på udenlandske hjemmesider. Det aktive stof bliver markedsført til slankeformål, men bruges også indenfor bodybuilder-verdenen. I kombination med andre præsentationsfremmende midler kan DNP give alvorlige bivirkninger. Siden 2015 er der alene i England mindst 13 personer, som er døde efter at have taget DNP. DNP ændrer bl.a. forbrændingen i kroppen, hvilket øger kroppens temperatur, så man risikerer dødelig overophedning. Fødevarestyrelsen fraråder forbrugere at indtage produkter med DNP.
|