I EU er der ikke fastsat maksimumsgrænser for indhold af vitaminer og mineraler i kosttilskud. Din virksomhed skal derfor selv sikre sig, at jeres markedsførte kosttilskud ikke er sundhedsskadelige.
Din virksomhed kan f.eks. følge Fødevarestyrelsens vejledende værdier. Disse vejledende værdier er fastsat ud fra en videnskabelig risikovurdering. Fødevarestyrelsens vejledende værdier for maksimalt indhold kan du finde her på siden.
Vælger din virksomhed at tilsætte mere end de vejledende værdier, skal din virksomhed selv dokumentere sikkerheden af indholdet. Du kan i din risikoanalyse henvise til, at du holder dig under de øvre sikre grænser, der er fastsat af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) eller DTU Fødevareinstituttet - hvis dette er tilfældet.
Som udgangspunkt vil Fødevarestyrelsen ikke anse et næringsstofsindhold for sundhedsskadeligt, hvis det ligger under den videnskabelige øvre tolerable grænse for den mest sårbare gruppe.
UL (Tolerable Upper Intake Level) er en betegnelse for den øvre tolerable grænse for et længerevarende dagligt indtag, der samtidig vurderes uden risiko for helbredet hos raske personer. Denne øvre tolerable grænse er fastsat af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og varierer fra næringsstof til næringsstof og typisk også med forbrugernes alder.
For enkelte næringsstoffer har data ikke været tilstrækkeligt til at opstille en UL-værdi, og derfor er en midlertidig vejledende grænse (TGL - Temporary Guidance Level) blevet fastsat af DTU Fødevareinstituttet. I de vejledende værdier er TGL anvendt for f.eks. vitamin K, vitamin C og jern i mangel på en UL. For kobber og phosphor har DTU anvendt ADI (Acceptable Daily Intake) frem for UL, da ADI-vurderingerne er baseret på den nyeste viden.
Det er virksomhedens ansvar at sørge for, at produktet er sikkert, således at UL/TGL/ADI ikke overskrides af den mest sårbare befolkningsgruppe, som produktet markedsføres til.
Virksomheden skal dog have dokumentation for produktets sikkerhed, når indholdet ligger mellem de vejledende værdier og UL/ADI/TGL. Omfanget af dokumentationen vurderer Fødevarestyrelsen i forhold til næringsstoffets toksicitet, den tilsatte mængde, målgruppens sårbarhed og lignende.
Læs mere i kosttilskudsvejledningen, og find de beregninger fra DTU, der danner grundlag for Fødevarestyrelsens vejledende værdier, på vores lovstofside for kosttilskud.