Oplysning om allergener

Det er obligatorisk at oplyse om indhold af allergene ingredienser for alle fødevarer, også fødevarer, som ikke anses som færdigpakkede fødevarer.

Formålet med kravet om oplysning om allergene ingredienser er, at forbrugere med allergi eller intolerans skal have mulighed for at vide, hvorvidt en fødevare indeholder allergene ingredienser.

Læs mere i afsnit 18 om angivelse af allergene ingredienser i ingredienslisten i Mærkningsvejledningen

Det er alene de stoffer eller produkter, som er listet i fødevareinformationsforordningen, bilag II, der skal oplyses om. Andre stoffer/produkter, der kan give allergi, er ikke omfattet af kravet.

Stoffer eller produkter, der skal oplyses om:

  1. Glute​nholdige kornprodukter, dvs. hvede (som f.eks. spelt og khorasanhvede), rug, byg, havre eller hybridiserede stammer heraf, og produkter på basis heraf, undtagen:
    • ​​​glucosesirup på basis af hvede, herunder dextrose
    • maltod​extriner på basis af hvede
    • glucosesirup på basis af byg
    • kornprodu​kter, der anvendes til fremstilling af alkoholholdige destillater, herunder landbrugsethanol.
  2. Krebsdyr og produkter på basis af krebsdyr
  3. Æg og produkter på basis af æg
  4. Fisk og produkter på basis af fisk, undtagen:​
    • ​​​​fiskegelatine anvendt som bærestof for vitam​in- eller carotenoidpræparater
    • fiskegelatine eller ægte husblas, der anvendes som klaringsmiddel i øl og vin.
  5. ​Jordnødder og produkter på basis af jordnødder
  6. Soja og produkter på basis af soja, undtagen:
    • ​fuldstæ​ndig raffineret sojaolie og -fedt
    • naturlige blandede tocopheroler (E 306), naturligt D-alpha-tocopherol, naturligt D-alpha-tocopherylacetat, naturligt D-alpha-tocopherylsuccinat hidrørende fra soja 
    • plantesteroler og plantesterolestere fremstillet af vegetabilske olier hidrørende fra soj​a
    • plantestanolestere fremstillet af vegetabilske steroler hidrørende fra soja.
  7. Mælk og produkter på basis af mælk (herunder laktose), undtagen:
    • valle, der anvendes til fremstilling af alkoholholdige destillater, herunder landbrugsethanol
    • la​ctitol.
  8. ​​Nødder, dvs. mandler (Amygdalus communis L.), hasselnødder (Corylus avellana), valnødder (Juglans regia), cashewnødder (Anacardium occidentale), pekannødder (Carya illinoiensis (Wangenh.) K. Koch), paranødder (Bertholletia excelsa), pistacienødder (Pistacia vera), queenslandnødder (Macadamia ternifolia) og produkter på basis heraf, undtagen nødder, der anvendes til fremstilling af alkoholholdige drikkedestillater, herunder landbrugsethanol.
  9. ​Selleri og produkter på basis af selleri
  10. Sennep og produkter på basis af sennep
  11. ​Sesamfrø og produkter på basis af sesamfrø
  12. Svovldioxid og sulfitter i koncentrationer på over 10 mg/kg eller 10 mg/liter som samlet SO­2 skal beregnes for produkter, som de udbydes klar til brug, eller som de er rekonstitueret efter fabrikanternes instrukser
  13. Lupin og produkter på basis af lupin
  14. Bløddyr og produkter på basis af bløddyr

Læs mere i Mærkningsvejledningen, afsnit 18

Oplysninger om allergene ingredienser kan gives enten skriftligt eller mundtligt.

For færdigpakkede fødevarer skal oplysninger om allergener altid være skriftlige. Se definitionen af færdigpakkede fødevarer i Fødevarestyrelsens vejledning om mærkning af fødevarer.

Hvis en virksomhed vælger at give oplysningerne mundtligt, skal der et synligt sted, f.eks. på et skilt i virksomheden være information om, at kunden kan få oplysninger om allergene ingredienser ved at henvende sig til personalet. Hvis der er tale om en virksomhed, hvor maden bestilles via en hjemmeside, skal oplysningen også fremgå af hjemmesiden.

Muligheden, for at give oplysningerne mundtligt, gælder for mad serveret på spisestedet eller for fødevarer, der pakkes på salgsstedet på anmodning af køberen (f.eks. pizzaen, der bestilles via nettet) eller er færdigpakkede med henblik på direkte salg.

Direkte salg omfatter både den situation, hvor der pakkes til salg på samme salgsdato, og den situation, hvor varer i samme detailforretning fremstilles, pakkes og udbydes til salg og skal sælges i en periode, der er længere end én salgsdag.

Læs mere

Du kan læse mere om oplysning om allergene ingredienser i Fødevarestyrelsens vejledning om mærkning af fødevarer, kapitel 18.

Gå til Fødevarestyrelsens vejledning om mærkning af fødevarer.