Vegetar eller veganer: Hvad skal du spise og drikke?

Det er blevet populært at skære ned på kødet med kødfrie dage, og nogle går videre og beslutter sig for at blive vegetar eller veganer. Der kan være mange grunde til at leve som vegetar eller veganer, og ofte vil flere årsager spille ind. De mest typiske årsager er hensyn til dyreetik, sundhed og bæredygtighed. Andre udbredte grunde er bl.a. smag, æstetik og religion/spiritualitet. 

I Danmark betegner ca. 2% af befolkningen sig som vegetarer og ca. 1% som veganere (Kilde: DTU Fødevareinstituttet, 2022)

Udelukkende vegansk ernæring til spædbørn og småbørn (under 2 år) kan ikke anbefales, idet det kan være meget vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår med denne kostform.

Læs mere om vegetarisk og vegansk kost til børn under 2 år

Hvad er forskellen på en vegetar og en veganer?

Hvad er en vegetar?

En vegetar er en samlende betegnelse for personer, der spiser en vegetarisk kost. Den består af planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø m.v.) med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg. Vegetarer spiser ikke nogen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr.

Hvad er en veganer?

En veganer spiser en vegansk kost, der består af planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø m.v.). Veganere spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning, desuden heller ikke mælk, æg, ost, honning og lignende. Derudover forsøger veganere så vidt muligt at undgå andre produkter fra dyr som f.eks. læder, pels, uld, samt produkter testet på dyr mv.

Vegetarisk og vegansk mad betydning for klimaet og for sundheden

Vegansk og vegetarisk kost har bl.a. betydning for kostens klimabelastning. Vegansk kost giver generelt den største reduktion i klimaaftrykket efterfulgt af vegetarisk kost og planterige kostformer med mindre kød og mejeriprodukter.

Studier har desuden fundet, at vegetariske kostformer er forbundet med nedsat risiko for nogle typer hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og overvægt, samt visse typer kræft. Det er de samme sundhedsfordele, du får, når du følger De officielle Kostråd. Det skyldes de ligheder, der er mellem de to måder at spise på, nemlig bl.a. meget fuldkorn og mange grøntsager og frugter.