Med Kostråd til Måltider er I godt klædt på til at sikre, at jeres gæster får tilbudt måltider, der tager hensyn til både sundhed og klima.
Men ingen regel uden undtagelse. Det gælder særligt, når I arbejder efter Kostråd til Måltider i skoler og kantiner. Her kan jeres gæster ofte selv vælge dels om de den pågældende dag eller uge vil spise mad fra jeres køkken, dels hvad de vil have på tallerkenen.
Det betyder naturligvis også, at I hverken kan eller skal garantere, at jeres gæster overholder kostrådene til punkt og prikke. Det afhænger også af, hvad de spiser derhjemme.
I forhold til klimaet er der et særligt fokus på, hvor ofte I kan servere kød og hvor stor en mængde kød der er plads til i det enkelte måltid. Det er forskelligt, hvordan skoler og kantiner sammensætter udbuddet, og hvor stort udbuddet er. Derfor vil det i nogle skoler og kantiner være muligt for den enkelte gæst oftere at vælge et måltid med kød, frem for med f.eks. bælgfrugter eller fisk. Hvis I oplever det som en udfordring, kan I have dage, hvor kød ikke indgår i jeres udbud. Med Kostråd til Måltider i hånden vil langt de fleste køkkener dog totalt set servere mindre kød i madtilbuddene, og det giver alt andet lige en gavnlig effekt på klimaet.
Tilsvarende kan man naturligvis spørge ift. sundheden – kan I garantere, at jeres gæster får dækket f.eks. deres behov for calcium? Nej, det afhænger dels af hvad de vælger fra dag til dag, dels af hvad de i øvrigt spiser.
Læs mere om mængder pr. uge på siderne om portionsstørrelser:
Portionsstørrelser i daginstitutioner
Portionsstørrelser i skoler