Glykæmisk indeks

Hvad er glykæmisk indeks?

Glykæmisk indeks (forkortet GI) er et udtryk for, hvor meget blodsukkeret stiger, efter man har spist en fødevare, i forhold til en referenceværdi.

Ofte bruger man glukose som reference og sætter indeksværdien til 100. Fødevarerne inddeles efter, hvor hurtig de giver blodsukkerstigninger i forhold til glukose i disse kategorier:

  • Over 70 – højt GI
  • 55-70 – medium GI
  • Under 55 – lavt GI

Fødevarer, der har et lavt glykæmisk indeks, bliver af nogle opfattet som sunde, fordi de giver en mindre stigning i blodsukkeret, efter man har spist dem. Der er også nogle, der tror, at det er godt at gå efter et lavt glykæmisk indeks, hvis man ønsker at tabe sig, men disse opfattelser er forkerte. Blodsukkeret er ikke noget, du skal spekulere på, når du er rask. Kroppen regulerer nemlig selv sit blodsukker. Du bør i stedet bruge energien på at spise efter De officielle Kostråd. 

Læs om De officielle Kostråd her

Viser glykæmisk indeks, om en fødevare er sund?

Glykæmisk indeks (GI) er ikke et mål for, hvor sund en fødevare er. Mange ting har betydning for blodsukkeret efter et måltid, fx vil fødevarer, der indeholder fedt, give et lavt blodsukker. Det betyder, at chokolade har et lavt glykæmisk indeks, mens gulerødder har et højt. Det betyder også, at kogte kartofler har et højere glykæmisk indeks end pomfritter. Vælger man at spise efter glykæmisk indeks, skulle chokolade derfor være at foretrække frem for gulerødder, mens pomfritter skulle være at foretrække frem for kogte kartofler. Det giver ingen mening, hvis du ønsker at leve sundt.

Det er derfor langt bedre at leve efter De officielle Kostråd. Så får du masser af frugt, grønt, groft brød og sparer på det usunde fedt og sukker.

Hvad kan glykæmisk indeks bruges til?

Glykæmisk indeks (GI) er oprindeligt udviklet til diabetespatienter, som ikke selv producerer insulin, og som derfor skal have hjælp af medicin til at regulere deres blodsukker. Hos diabetespatienterne ønsker man at undgå hurtige stigninger i blodsukkeret, da disse stigninger er sværere at regulere igennem medicinen. Glykæmisk indeks kan derfor bruges til at vejlede patienterne i, hvad de skal spise for at få en god regulering af deres blodsukker.

Raske personer producerer selv insulin og har derfor ikke problemer med at regulere deres blodsukker. De har derfor langt bedre af at spise efter De officielle Kostråd, så kroppen får alle de næringsstoffer, den har behov for, og så den dermed kan fungere optimalt.