Afrikansk svinepest er en alvorlig smitsom virussygdom, som rammer grise med høj dødelighed til følge. Et udbrud af afrikansk svinepest eller en anden alvorlig smitsom husdyrsygdom vil have store konsekvenser for dyresundheden og dyrevelfærden i Danmark. Derudover vil et udbrud koste det danske samfund milliarder.
Afrikansk svinepest spredes ved direkte kontakt med inficererede svin, herunder vildsvin eller ved indirekte kontakt med bl.a. foder, strøelse og vand forurenet med fx inficeret gødning. Afrikansk svinepest kan også spredes ved fodring af vildsvin og grise med køkken- og madaffald eller fødevarer, som indeholder afrikansk svinepest virus. Forarbejdede fødevarer (fx pølser), som er sikre for mennesker at indtage, kan ligeledes indeholde smitsom virus, som kan overføres til vildsvin eller grise. Det er bl.a. derfor forbudt at fodre svin med køkken- og madaffald.
Vildsvin eller svin, der holdes på friland, har højere risiko for at blive smittet end grise, der holdes på stald. Det er bl.a. fordi, der er en risiko for, at forbipasserende kan kaste virusholdige fødevarer ind til grisene.
Afrikansk svinepest har siden 2014 spredt sig til flere EU-lande. I flere tilfælde er der set smitte til nye områder og lande som følge af henkastning af virusholdige fødevarer. I 2020 blev der for første gang fundet Afrikansk svinepest i Tyskland. Det drejede sig om et vildsvinekadaver. Efterfølgende er Afrikansk svinepest fundet i flere vildsvin og flere tambesætninger ved Tysklands polske grænse. Desuden var der midt i November 2021 udbrud i en besætning med tamsvin ved Rostock i Tyskland med kun 50-65 kilometers afstand i luftlinje til Danmark.
Fødevarestyrelsen gennemførte i 2019 en kontrolkampagne om smittebeskyttelse ved hold af vildsvin og grise på friland. Fødevarestyrelsen vurderer, at det er relevant at gentage kampagnen fra 2019 for fortsat at opretholde samt øge fokus på vigtigheden af at forebygge smitte med Afrikansk svinepest, idet sygdommen kommer tættere på Danmark.
Ved et udbrud af Afrikansk svinepest eller en anden alvorlig smitsom husdyrsygdom vil det have stor betydning for bekæmpelsen af sygdommen, herunder at hindre yderligere smittespredning, at alle grise kan spores. Derfor er det vigtigt, at alle grisebesætninger er registreret i det Centrale HusdyrbrugsRegister (CHR). I 2017 gennemførte Fødevarestyrelsen i kontrolkampagne om registrering i CHR ved omsætning af kvæg, svin, får og geder i hobbyhold. I kampagnen var 7 besætninger med grise ikke registreret i CHR. Fødevarestyrelsen vurderer derfor, at det er relevant, at det indgår i kampagnen at identificere eventuelle grisebesætninger, som ikke er registreret i CHR.