Februar-december: Sunde dyr: medicin, smittebeskyttelse og anmeldepligt hos kvæg- og grisedyrlæger og grisebesætninger

Fødevarestyrelsen ønsker at bidrage til at sikre, at vi har sunde dyr i Danmark ved at sikre god regelefterlevelse på områderne for anmeldepligt, korrekt anvendelse af veterinære lægemidler og smittebeskyttelse.

Fødevarestyrelsen vil i denne kontrolkampagne have fokus på regelefterlevelsen på områderne for anmeldepligt, korrekt anvendelse af medicin til dyr og smittebeskyttelse hos kvæg- og grisepraktiserende dyrlæger samt i grisebesætninger.

En korrekt håndtering af medicin, smittebeskyttelse og anmeldepligt er helt grundlæggende for at opretholde sunde dyr i Danmark. Disse aspekter spiller en væsentlig rolle i forebyggelsen af sygdomme, herunder zoonoser. Det fremmer desuden ansvarlig brug af medicin, hvilket kan føre til et lavere forbrug af antibiotika og være med til af forebygge antibiotikaresistens.

For både kvæg- og svinebesætningerne spiller den praktiserende dyrlæge en nøglerolle i at rådgive om smittebeskyttelse, vurdering af symptomer hos dyrene, behandling af dyr med symptomer og anmeldelse af sygdomstilfælde til/ved Fødevarestyrelsen.

Med implementering af EU’s dyresundhedslov er der indført nye regler på disse områder, og Fødevarestyrelsen ønsker derfor at afdække ikke kun dyrlægers, men også grisebesætningers tilgang til smittebeskyttelse og anmeldepligt. Ved at kontrollere både kvæg- og svinedyrlæger og udvalgte svinebesætninger vil Fødevarestyrelsen få indblik i dyrlægernes tilgang og samspillet mellem dyrlæge og besætninger.

Formålet med kampagnen er at opretholde sunde dyr i Danmark ved:

  • at øge fokus på smittebeskyttelse og hygiejne og dermed få sundere dyr
  • at kontrollere, at regler og retningslinjerne for anmeldepligt og smittebeskyttelse overholdes
  • at informere om lovgivningen og retningslinjerne for anmeldepligt og smittebeskyttelse hos grise- og kvægpraktiserende dyrlæger, for at begrænse smittespredning, udbredelse af sygdomme og begrænse omkostninger for erhvervet
  • at kontrollere, at reglerne vedr. opbevaring, anvendelse, udlevering og ordination af veterinære lægemidler er overholdt
  • at indsamle information om udfordringer med smittebeskyttelse i besætninger og hos dyrlæger. Kampagnens resultater ift. smittebeskyttelse skal bruges som inspiration og baseline i et smittebeskyttelsesprojekt

Mere information følger.

Mere information følger.

Februar - december 2025.

Mere information følger.

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressetelefon
Telefon:2284 4834