Mere om morgenmad i daginstitutioner

Sammensætning af morgenmåltider

Følg principperne, når I skal sammensætte jeres morgenmåltider.

Når I tilbyder morgenmad, skal I sammensætte maden, så den kan udgøre et helt og mættende måltid. 

Et morgenmåltid består af:

  • Grøntsager og frugter
  • Kornprodukter som fx gryn, grød, mysli eller brød
  • Lidt fedtstof evt. i form af nødder
  • Mælk eller mælkeprodukter 
  • Evt. frø
  • Evt. ost 
  • Evt. bælgfrugter, fisk, kød eller æg som pålæg.

Når I følger principperne, er der for morgenmåltider følgende detaljer og undtagelser:

Husk grøntsager og frugter
Grøntsager og frugter kan udgøre mindre end 1/3 af måltidet.

Det er godt at servere grøntsager og frugter til alle måltider – også morgenmåltidet. Til morgenmaden kan grøntsager og frugter dog udgøre mindre end 1/3 af måltidet. I kan fx tilbyde

  • frugtstykker eller kompot oven på gryn eller grød
  • frugter som pålæg på brød, f.eks. bananskiver på brød
  • grøntsager f.eks. stave af agurk eller peberfrugt.

Bælgfrugter, fisk, kød og æg
I kan undlade at servere bælgfrugter, fisk, kød og æg. I kan også undlade at servere kød, og kun servere bælgfrugter og fisk. 

Nødder kan erstatte fedtstoffer
I kan vælge at tilbyde nødder i stedet for fedtstoffer.

Husk at blende eller hakke nødder fint til børn under 3 år.

Nødder indeholder en del fedt og kan derfor bruges som fedtstof i morgenmaden i stedet for andet fedtstof. Brug nødderne finthakkede eller blendede på grød, havregryn eller bagt ind i brødet.

Mælk eller mælkeprodukt
Tilbyd dagligt mælk eller mælkeprodukt til gryn, mysli mv. eller mælk at drikke.

Til morgenmåltidet skal I altid tilbyde mælk eller mælkeprodukt som yoghurt eller A38. Det kan være til enten gryn, grød eller mysli, eller det kan være som mælk at drikke i forbindelse med et brødmåltid.

Husk mælk i grød
Brug halv mælk og halv vand, når I tilbereder grød.

Hvis I tilbyder grød, så tilbered den med lige dele mælk og vand, og tilsæt derudover fedtstof eller finthakkede nødder, så grøden ikke bliver for mager.

Læs mere her

Råvareoversigt

Råvareoversigten viser, hvad der er vigtigt, når I skal vælge råvarer i en sund madlavning, der samtidig tager hensyn til klimaet.

Portionsstørrelser

Her kan I finde vejledende mængder for portionsstørrelser.