Følg principperne, når I skal sammensætte jeres morgenmåltider.
Når I tilbyder morgenmad, skal I sammensætte maden, så den kan udgøre et helt og mættende måltid.
Et morgenmåltid består af:
Husk grøntsager og frugterGrøntsager og frugter kan udgøre mindre end 1/3 af måltidet.
Det er godt at servere grøntsager og frugter til alle måltider – også morgenmåltidet. Til morgenmaden kan grøntsager og frugter dog udgøre mindre end 1/3 af måltidet. I kan fx tilbyde
Bælgfrugter, fisk, kød og ægI kan undlade at servere bælgfrugter, fisk, kød og æg. I kan også undlade at servere kød, og kun servere bælgfrugter og fisk.
Nødder kan erstatte fedtstofferI kan vælge at tilbyde nødder i stedet for fedtstoffer.
Husk at blende eller hakke nødder fint til børn under 3 år.
Nødder indeholder en del fedt og kan derfor bruges som fedtstof i morgenmaden i stedet for andet fedtstof. Brug nødderne finthakkede eller blendede på grød, havregryn eller bagt ind i brødet.
Mælk eller mælkeproduktTilbyd dagligt mælk eller mælkeprodukt til gryn, mysli mv. eller mælk at drikke.
Til morgenmåltidet skal I altid tilbyde mælk eller mælkeprodukt som yoghurt eller A38. Det kan være til enten gryn, grød eller mysli, eller det kan være som mælk at drikke i forbindelse med et brødmåltid.
Husk mælk i grødBrug halv mælk og halv vand, når I tilbereder grød.
Hvis I tilbyder grød, så tilbered den med lige dele mælk og vand, og tilsæt derudover fedtstof eller finthakkede nødder, så grøden ikke bliver for mager.
Råvareoversigten viser, hvad der er vigtigt, når I skal vælge råvarer i en sund madlavning, der samtidig tager hensyn til klimaet.
Her kan I finde vejledende mængder for portionsstørrelser.