Ekstra fedt til de yngste
Børn under 2 år bør få lidt ekstra fedt. Tilsæt derfor ca. ½ tsk. ekstra fedtstof pr. dag i maden til børn under 2 år, fx på brødet.
Søde sager
Små børn har stort set ikke plads til søde sager som slik, kager, is, sodavand og saft i deres måltider. Det bl.a. kan tage appetitten fra den sundere mad.
Tilbyd derfor højst kage, is eller lignende 1 gang om måneden, og begræns mængden.
Salt
Begræns salt i maden. Brug i stedet flere krydderier, krydderurter og andre smagsgivere. Nøglehullet og Fuldkornslogoet guider jer til produkter med mindre salt.
Rosiner og kanel
Begræns hvor ofte I tilbyder rosiner. Børn under 3 år bør ikke spise mere end i alt 50 g rosiner om ugen, da rosiner kan have et naturligt højt indhold af svampegift.
Begræns hvor meget I bruger kanel i fx bagværk og kanelsukker på grød. I kanel findes stoffet kumarin, der kan give skader på leveren, hvis man spiser for meget.
Læs mere om børnemad med mindre kemi
Rovfisk
Undlad at servere store rovfisk som fx tun. Undlad også at servere tun på dåse til børn under 3 år og begræns tun på dåse til børn fra 3 år.
Læs mere om børnemad med mindre kemi
Mælkeprodukter
Vælg mælkeprodukter som mælk, yoghurt og A38, hvor proteinindholdet er under 4,5 g pr. 100 g når I bruger det som hoveddel af et måltid.
Produkter som skyr, kvark, ymer, ylette og græsk yoghurt med et højere indhold af protein kan i variation med mælk og yoghurt bruges i maden i f.eks. sauce og dressinger. Brug det ikke som hoveddel af et måltid, f.eks. til morgenmaden.