Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Hestehold skal registrere sig i det Centrale Husdyrbrugsregister

Alle steder, der holder heste, skal registrere sig digitalt i det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR). Det sker som en del af EU’s dyresundhedslov.

​​​​Registrering af hestehold er et vigtigt værktøj i arbejdet med at opspore og inddæmme sygdomme hos heste. Derfor gælder kravet om registrering for alle hestehold, uanset om der er en enkelt hest eller flere hundrede på ejendommen. 

Registrering skal give overblik og hjælpe ved smitteopsporing

Dyresundhedsloven, der gælder i alle EU medlemslande, indeholder regler for forebyggelse og bekæmpelse af alvorlige dyresygdomme i EU, bl.a. hos heste. Udbryder der alvorlige sygdomme hos heste, vil det skade hestebranchen, begrænse muligheden for at flytte heste mellem EU-lande og bremse udviklingen af hestesporten. Sygdomme bekæmpes også af hensyn til dyrenes velfærd og fødevaresikkerheden. 

Hvem skal registrere sig i CHR?

Alle steder, der holder en eller flere heste, skal registrere sig i CHR på landbrugsindberetning.dk eller ​via appen CHR, der kan hentes i App Store og i Google Play. Det er den ansvarlige for hesteholdet, der skal lade sig registrere, og derfor afhænger registreringen ikke af, hvem der ejer den jord eller de bygninger, hvor hestene opholder sig. Hvis man som hesteejer eks​empelvis lejer et stykke mark af naboen, og man selv står for fodring og tilsyn, er det hesteejeren og ikke naboen, der skal registrere hesteholdet. 

Kravet om registrering gælder også steder, hvor heste opholder sig midlertidigt som eksempelvis stævnepladser. Det er netop i kontakt med andre heste, at smittespredning opstår, og derfor er det vigtigt at have overblik over alle steder, hvor heste har kontakt.​

​Du skal føre en liste over dit hestehold

Alle hestehold skal lave en liste over den eller de heste, der opholder sig på stedet. Fremadrettet skal listen opdateres når der flyttes heste til eller fra stedet. Du skal skrive følgende ned: 

  • Hestens identifikationskode (typisk chipnummer) og UELN nummer skal noteres.
  • Ved flytning til dit sted: Når heste flyttes til dit sted, skal besætningsnummeret på det sted, som dyrene kom fra samt dato for dyrenes ankomst noteres.
  • Ved flytning fra dit sted: Når heste flyttes fra dit sted, skal besætningsnummeret på det sted, som dyrene flyttes til samt dato for dyrenes afgang noteres.
​Din liste kan f.eks. være en håndskreven liste eller et excel-ark. Listen skal ikke sendes til Fødevarestyrelsen, men du skal kunne fremvise din liste ved smitteudbrud eller kontrol.

Du kan benytte denne skabelon ​til dine fortegnelser.

Gebyr ved registrering

Når dyr bliver registreret i CHR, vil der ofte være et gebyr forbundet med registreringen. Gebyret går til at dække Fødevarestyrelsens udgifter til bl.a. udvikling og drift af databasen og kontrol af CHR-reglerne. Størrelsen på gebyret justeres årligt på baggrund af udgifterne, og gebyret offen​​tliggøres hvert år i betalingsbekendtgørelsen. Gebyret opkræves bagudrettet, og første opkrævning vil være i foråret 2023 hos de hestehold, der er registreret i CHR i 2022. Størrelsen på gebyret forventes at blive 180 kr. årligt pr. hestehold uanset antallet af heste. 

Ejere af større hestehold skal også være opmærksomme på afgiften til Dyrevelfærdskontrollen. Denne afgift hænger ikke sammen med CHR-gebyret, og den opkræver Fø​​devarestyrelsen kun for hestehold med mere end ti heste. Besætninger med 10-40 heste vil blive opkrævet en mindre afgift, mens besætninger på over 40 dyr betaler en højere afgift. For 2021 var denne afgift på hhv. 690 kr. pr besætning med 10-40 heste og 1909 kr. pr. besætning med over 40 heste. Du kan læse mere om kontrol med dyrevelfærd på fvst.dk​.

Se hvordan du opretter dit hestehold i CHR

Det tager ikke​ lang tid at oprette dit hestehold i CHR. Her kan du se, hvordan du gør:

Ændret 21. januar 2022