Ved indførsel fra EU er der tale om samhandel, mens indførsel fra tredjelande betegnes som import. Disse to begreber vil blive brugt i den følgende beskrivelse af betingelserne for indførsel af animalske biprodukter, herunder foder med animalsk indhold.
Restriktioner for import af animalske biprodukter
EU-kommissionen og medlemslandene kan vedtage specifikke beskyttelsesforanstaltninger for visse produkter – disse kaldes også importrestriktioner.
Betingelser ved import fra tredjelande
Du skal sikre dig, at du har en registrering som ABP-virksomhed. Du skal dernæst registrere dine aktiviteter om import ved at sende ansøgning til Fødevarestyrelsen. Brug vores ansøgningsskema hvis du skal registrere dine importaktiviteter.
Brug ansøgningsskemaet til at registrere dine importaktiviteter
Du skal sørge for, at produkterne kommer til grænsekontrol
Læs mere om grænsekontrol og indførsel af varer fra tredjelande her
Du skal sikre dig, at de produkter, du gerne vil importere
- opfylder de relevante krav.
- er ledsaget af de rigtige dokumenter.
- stammer fra et land, der er på EU's liste over lande, der må eksportere det pågældende produkt til EU.
Som udgangspunkt er der krav om, at forsendelsen skal ledsages af et sundhedscertifikat, som skal være udstedt i oprindelseslandet af en embedsdyrlæge.
Hvis disse ting ikke er på plads, vil jeres import blive tilbageholdt ved indgangen til Danmark.
Find oplysninger om, hvilke specifikke krav der gælder for import
Kravene til import fra tredjelande varierer, alt efter hvilken type produkt du ønsker at importere. Importkravene fremgår af artikel 41 i biproduktforordningen samt bilag XIV og XV i gennemførelsesforordningen.
Det er i gennemførelsesforordningen, du kan se, hvilke dokumenter der skal ledsage produkterne, når de importeres.
Kravet om registrering af importaktiviteter samt andre betingelser vedr. import af animalske biprodukter og afledte produkter findes i bekendtgørelse nr. 611/2023. Find link til bekendtgørelsen under Lovstof.