Ind- og udførsel af animalske biprodukter mellem EU og samhandelslande

Ved ind- og udførsel af animalske biprodukter mellem Danmark og EU er der tale om samhandel.

Ind- og udførsel mellem Danmark og EU-lande kaldes samhandel. Der gælder andre regler, hvis du skal handle med et tredjeland uden for EU.

Registrer indførsel og udførsel


Du skal registrere dine aktiviteter om indførsel og/eller udførsel af animalske biprodukter og afledte produkter ved at sende en ansøgning til Fødevarestyrelsen. Brug vores ansøgningsskema, hvis du skal registrere dine aktiviteter.

Registrer ind- og udførsel i ansøgningsskemaet (pdf)

Der kan være restriktioner for animalske biprodukter

EU-Kommissionen og medlemslandene kan vedtage importrestriktioner for visse produkter, der fungerer som en beskyttelsesforanstaltning.

Ved afsendelse af animalske biprodukter eller afledte produkter til en anden medlemsstat, skal emballage, containere eller køretøjer, som minimum i transportperioden, tydeligt være mærket med farvekoderne:

  • Kategori 3-materiale: grøn farve
  • Kategori 2-materiale: gul farve (undtagen husdyrgødning eller indhold af fordøjelseskanalen)
  • Kategori 1-materiale: sort farve

Læs betingelser for at indføre eller udføre varer

Du skal sikre dig, at de produkter, du gerne vil indføre, opfylder de relevante krav og er ledsaget af de rigtige dokumenter.

Find handelsdokument og undersøg, om produktet kræver en tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Krav til handelsdokument ved EU-samhandel

Du skal bruge et handelsdokument ved samhandel inden for EU. Handelsdokumentet skal ledsage forsendelsen og skal som udgangspunkt være på modtagerlandets sprog. Der kan dog anvendes andre sprog, hvis det er mere hensigtsmæssigt.
Find en model til handelsdokumentet i gennemførelsesforordning 142/2011, bilag VIII, kapitel III. Du finder gennemførelsesforordningen under ”Lovstof og regler”.

Notificér forsendelsen i TRACES

Når man samhandler animalske biprodukter eller afledte produkter, som enten er forarbejdet animalsk protein (PAP), eller produkter, der kræver en artikel 48-tilladelse, skal du notificere forsendelsen i TRACES-systemet. Du kan med fordel bruge et DOCOM.

Læs mere om TRACES

Fødevarestyrelsen skal give tilladelse til nogle produkter (artikel 48)

Fødevarestyrelsen skal give tilladelse efter artikel 48 i Biproduktforordningen til at indføre følgende produkter fra et andet EU-land:

  • Kategori 1-materiale
  • Kategori 2-materiale
  • Kød- og benmel afledt af kategori 1- eller 2-materiale,
  • Animalsk fedt afledt af kategori 1- eller 2-materiale

Afsender skal indhente tilladelse fra Fødevarestyrelsen

Ved indførsel af et af ovenstående produkter skal afsenderen i det andet EU-land have Fødevarestyrelsens tilladelse til at sendeprodukterne til Danmark.

Afsenderen skal sende en ansøgning til Fødevarestyrelsen, der lever op til:

  • kravene i artikel 48 i biproduktforordningen (Forordning nr. 1069/2009)
  • ansøgningsblanketten der fremgår af Gennemførelsesforordningen (Forordning nr. 142/2011), bilag XVI, Kapitel III, afsnit 10.

Tilladelse, afslag eller mere dokumentation

Efter at have modtaget ansøgningen tager Fødevarestyrelsen stilling til, om indførslen kan tillades, og giver besked til afsenderen med tilladelse eller afslag. I nogle tilfælde er der behov for yderligere dokumentation for at kunne vurdere, om indførslen kan tillades I de tilfælde vil afsenderen skulle sende dette til Fødevarestyrelsen.

Hvis Fødevarestyrelsen giver en tilladelse, medsendes indførselsbetingelserne for produktet. Tilladelsen vil typisk være gældende maksimalt 2 år fra dato. Herefter skal afsenderen på ny søge om tilladelse til indførsel af produktet til Danmark. Udover at have en gyldig tilladelse, skal afsenderen udfylde et handelsdokument i TRACES vedrørende hver forsendelse.

Den danske modtager

Den danske operatør skal sikre, at bestemmelsesstedet har fået tilladelse af Fødevarestyrelsen inden indførslen af produkter omfattet af artikel 48.

Hvis Fødevarestyrelsen giver en tilladelse, medsendes indførselsbetingelserne for produktet. Tilladelsen vil typisk være gældende maksimalt 2 år fra dato. Herefter skal operatøren på ny søge om tilladelse til indførsel af produktet til Danmark.

Læs mere i bekendtgørelse nr. 611/2023 § 8.

Du skal sikre dig, at de produkter, du gerne vil udføre, opfylder de relevante krav og er ledsaget af de rigtige dokumenter.

Find handelsdokumentet og undersøg, om produktet kræver en tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Krav til handelsdokumenter ved EU-samhandel

Du skal bruge et handelsdokument ved samhandel indenfor EU. Handelsdokumentet skal ledsage forsendelsen og skal som udgangspunkt være på modtagerlandets sprog. Der kan dog anvendes andre sprog, hvis det er mere hensigtsmæssigt.

Find en model til handelsdokumentet på alle EU-sprog i den konsoliderede udgave i gennemførelsesforordning 142/2011, bilag VIII, kapitel III. Du finder gennemførelsesforordningen under ”Lovstof og regler”.

Notificér forsendelsen i TRACES

Når man samhandler animalske biprodukter eller afledte produkter, som enten er forarbejdet animalsk protein (PAP), eller produkter, der kræver en artikel 48-tilladelse, skal forsendelsen ledsages af et handelsdokument i TRACES-systemet.

Læs mere om TRACES

Modtagerlandets myndighed skal give tilladelse til nogle produkter (artikel 48)

Du skal som afsender i Danmark indhente tilladelse hos myndighederne i modtagerlandet før afsendelse, hvis det drejer sig om udførsel af følgende produkter:

  • Kategori 1-materiale
  • Kategori 2-materiale
  • Kød- og benmel afledt af kategori 1- eller 2-materiale,
  • Animalsk fedt afledt af kategori 1- eller 2-materiale

Læs om kategorier inden for animalske biprodukter

Afsender skal indhente tilladelse fra modtagerlandes myndigheder

Afsender skal sende en ansøgning til modtagerlandets myndigheder, der lever op til:

  • kravene i artikel 48 i Forordningen om animalske biprodukter (1069/2009)
  • ansøgningsblanketten der fremgår af Gennemførelsesforordningens (142/2011), bilag XVI, Kapitel III, afsnit 10 - find forordningen under "Lovstof og regler".

Find link til Forordningen om animalske biprodukter og Gennemførelsesforordningen under "Lovstof og regler".

Tilladelse, afslag eller mere dokumentation

Efter at have modtaget ansøgningen tager modtagerlandets myndigheder stilling til, om modtagelsen kan tillades, og giver besked til afsenderen med tilladelse eller afslag. I nogle tilfælde vil modtagerlandets myndigheder ønske yderligere dokumentation for at kunne vurdere, om modtagelsen kan tillades I de tilfælde vil afsenderen skulle sende dette til modtagerlandets myndigheder.

Hvis modtagerlandets myndigheder giver en tilladelse, medsendes indførselsbetingelser for produktet. Tilladelsen vil typisk være tidsbegrænset . Når tilladelsen er udløbet, skal afsenderen på ny søge om tilladelse til udførsel af produktet fra Danmark.

Afsenderen skal udfylde et handelsdokument i TRACES vedrørende hver forsendelse.

Lovstof

Samhandel inden for EU kan foregå i henhold til artikel 21, 22 og 48 i biproduktforordningen og bilag VIII i gennemførelsesforordningen.

Gå til lovstof for animalske biprodukter