Når du skal identificere de farer, der kan være forbundet med dine aktiviteter, skal det ske ud fra en skriftlig risikoanalyse. Du skal derfor lave en risikoanalyse, før du går i gang med din aktivitet.
En risikoanalyse er en gennemgang af, hvilke farer og risici der kan opstå i forbindelse med virksomhedens aktiviteter med animalske biprodukter på de forskellige procestrin. Et procestrin kan f.eks. være varemodtagelse, håndtering, forarbejdning, opbevaring, pakning og afsendelse. I et forarbejdningsanlæg vil der typisk være flere procestrin, hvor der vil være specifikke lovkrav til f.eks. temperatur, tid og tryk.
Typer af relevante farer
Der er tre typer af risikofaktorer, som skal indgå i risikoanalysen, da disse farer kan have stor betydning for sikkerheden af de animalske biprodukter. Det drejer sig om:
- Mikrobiologiske farer: Bakterier som salmonella og listeria, mug og skimmel som aspergillus og fusarium, vira som afrikansk svinepest, mund- og klovsygevirus, fugleinfluenza og Newcastle disease virus, samt giftstoffer fra bakterier som botulinumtoxin og fra mug, såsom aflatoksiner og ochratoksiner.
- Kemiske farer: Tungmetaller f.eks. bly, kviksølv, og cadmium, miljøforureninger som dioxiner og polychlorerede biphenyler, stoffer dannet under forarbejdning eller tørring f.eks. polycykliske aromatiske kulbrinter og veterinære lægemidler såsom rester af antibiotika.
- Fysiske farer: Fremmedlegemer som kan være sten, glasskår, metal-, plast- og emballagestumper.