Gederams (blade, stængler og blomster)

Gederams

Videnskabeligt navn: Epilobium angustifolium L.

Synonym: Chamaenerion angustifolium (L.) Scop., Chamerion angustifolium (L.) Holub

Gederams tilhører natlysfamilien og er en flerårig, høj, rank plante, der blomster omkring juli og august. Planten vokser ofte i kolonier i ryddede skovarealer og omkring bebyggelse og kaldes også skovbundens asparges. Det er primært de unge skud og blomsterknopper, der er anvendt som fødevare, men også stængler og blade er anvendt. Skuddene skal tages, når de er spæde, hvis de bliver for store, bliver de bitre.

Gederams indeholder høje koncentrationer af antioxidanterne polyfenoler i både blad, blomst og stængel. Desuden er det beskrevet, at blad og blomst indeholder lektiner, men hvor det er kendt, at nogle lektiner i f.eks. havebønner skal inaktiveres ved opvarmning er der ingen oplysninger om deres eventuelle giftighed i gederams. Der er ingen beskrevne forgiftningstilfælde efter indtag af blad eller blomst fra gederams.

Et enkelt rotteforsøg med et ekstrakt af de overjordiske dele af planten har vist hormonpåvirkning hos hanner. Af denne grund bør planten spises i moderate mængder i fx salater, supper og stuvninger.

Der er ikke kendskab til forvekslingsmuligheder.