Blomsterkarse (blomster og blade)

Blomsterkarse blade og blomst

Videnskabeligt navn: Tropaeolum majus L.​​

Blomster og blade kan spises.

Blomsterkarse – også kaldet tallerkensmækker – tilhører tropaeolumfamilien og er en étårig, dyrket plante, som har en skarp, bitter smag. Blomsterkarse blomstrer fra juni og ind i efteråret.

Blomsten indeholder erucasyre, som også findes i forskellige frø fra planter i korsblomstfamilien, f.eks. raps og sennep. Indholdet i blomsten giver dog ikke anledning til sundhedsmæssig bekymring, selv om man skulle spise mange blomster.

Bladene indeholder glucosinolater, som findes i mange planter i korsblomstfamilien. Et større indtag af glucosinolater kan føre til forstørret skjoldbruskkirtel (struma) og påvirke stofskifte og normal vækst. I forsøg med drægtige rotter, som fik store mængder blade, har der været negative effekter, hvor befrugtede æg ikk​​e satte sig fast i livmoderen, eller førte til, at rotteungerne vejede mindre end normalt. Der er kvalitetsmæssige mangler ved disse forsøg, men da det ikke kan udelukkes, at bladene kan have negativ påvirkning på muligheden for at blive gravid og på fosteret, bør gravide og kvinder, der ønsker at være gravide, ikke spise bladene. Bladene bør generelt kun spises i mindre mængder.

Blad og blomst kan bl.a. spises rå i salat, som spiselig pynt og f.eks. oprørt i smør.

​Blomsterknopperne har været anvendt som kaperserstatning.

Andet

Nogle mennesker kan udvikle kontakteksem, når de håndterer blomsterkarse.​​

Der er ikke kendskab til forvekslingsmuligheder.​​

Blad og blomster fra blomsterkarse er ikke novel food, og plantedelene kan derfor markedsføres​ uden en forudgående novel food-godkendelse. Ved markedsføring skal der dog tages hensyn til de sikkerhedsmæssige betænkeligheder, der er ved et for højt indtag af bladene.

Bemærk, at hvis plantedelene markedsføres som et ekstrakt eller olie, så vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food-godkendelse inden markedsføring.​