Døvnælde (overjordiske dele)

Døvnælde

Videnskabeligt navn: Lamium album L.

Døvnælde tilhører læbeblomstfamilien og er en ca. 20-50 cm høj urt, som blomstrer omkring maj-august. Planten findes ofte i vejkanter, haver og tæt ved bebyggelse.

De unge skud, blade og blomster fra døvnælde har tidligere været anvendt som fødevarer i Danmark og andre europæiske lande. Døvnælde kan f.eks. anvendes som te, i supper eller som bladgrøntsag.

De fleste indholdsstoffer i døvnælde giver ikke anledning til sundhedsmæssig bekymring ved indtag. Dog kan betydningen af indholdsstoffet verbascosid ikke vurderes pga. begrænsede studier. Derfor bør planten kun spises i begrænsede mængder.

Døvnælde uden blomster kan forveksles med andre arter i læbeblomstfamilien. Inden blomstring kan den forveksles med brændenælde (Urtica dioica L.).

De overjordiske dele fra døvnælde er ikke novel food, og plantedelene kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food-godkendelse. Ved markedsføring skal der dog tages hensyn til de sikkerhedsmæssige betænkeligheder, der er ved et for højt indtag af plantedelene.