Gråbynke (overjordiske dele)

Gråbynke

Gråbynke

Videnskabeligt navn: Artemisia vulgaris L.

Gråbynke tilhører kurvblomstfamilien og er en høj, flerårig plante, som vokser i lysninger bl.a. i grøftekanter, langs veje og på agerjord. Planten blomstrer omkring juli-august og kan plukkes mellem maj og oktober. Gråbynke blev i gamle dage kaldt fattigmandspeber og smager aromatisk og pebret.

I Danmark har den historisk været anvendt som krydderurt og som smagsgiver i øl, før humlen blev opdaget.

Planten indeholder store mængder thujon, som er et giftigt stof, der kan skade nervesystemet. Thujon findes i en lang række af krydderplanter såsom havemalurt, salvie, timian og rosmarin i forskellige mængder. Et voksent menneske (på 70 kg) kan overskride den acceptable daglige indtagelse (ADI) for thujon ved indtagelse af 13 g frisk gråbynke. Et barn, der f.eks. vejer 30 kg, vil overskride det acceptable daglige indtag for thujon ved et indtag på lidt over 5 g. Der kan altså være sundhedsmæssige betænkeligheder ved at indtage større mængde gråbynke, så planten bør kun spises i ganske små mængder som krydderi og som smagsgiver i kryddereddike og kryddersnaps.

Gråbynke kan forveksles med en del andre Artemisia-arter: Markbynke (Artemisia campestris L.), havemalurt (Artemisia absinthium L.), strandmalurt (Artemisia maritima L.), sølvbynke (Artemisia ludoviciana Nutt.) og strandgråbynke (Artemisia vulgaris var. Coarctata), som ikke er risikovurderede i forbindelse med denne planteliste.

Da gråbynke betragtes som en ny fødevare (novel food), er det ikke tilladt at markedsføre planten til konsum, med mindre man kan forelægge dokumentation for, at planten ikke er novel food, eller at brugen af planten bliver novel food-godkendt i EU.

Planten anvendes med aromaformål i fødevarer. Denne anvendelse er reguleret af EU-forordning 1334/2008.