Stilkeg (nød/agern)

Stilkeg

Videnskabeligt navn: Quercus robur L.​

Stilkeg – også kaldet almindelig eg – tilhører bøgefamilien og er almindeligt voksende i Danmark. Agern er frugterne (nødderne) fra træer af egeslægten.

Nødden, hvor den hårde frugtvæg er fjernet, er anvendt tilberedt i flere europæiske lande under krig og i forbindelse med fødevaremangel. I Danmark blev agern under 1. og 2. Verdenskrig anvendt som kaffeerstatning eller i en blanding med kakao (agernkakao). Agern har i perioder, hvor der har været mangel på mad, og folk sultede, også været blandet sammen med brødkorn for at drøje melet.

Den afskallede nød indeholder garvestoffer (tanniner), som medvirker til frøets bitre smag.

Agern er registreret på Giftlinjens liste over giftige planter, og det er angivet, at indtagelse af fem frø eller flere kan medføre akut forgiftning. Symptomerne ved indtagelse er kvalme, opkastning og mavesmerter. Tilsætning af nødden (agern) til brødkorn kan medføre kolik og forstoppelse, ligesom større mængder vurderes at kunne medføre andre skadelige effekter som at forstyrre den normale optagelse af visse vitaminer og mineraler. 

Det vurderes samlet, at nødden (agernet) ikke bør spises.

Læs Giftlinjens anbefalinger her

Stilkeg kan forveksles med vintereg (Quercus petraea (Matt.) Liebl.).

Da nødden (agern) fra stilkeg betragtes som en ny fødevare (novel food), og fødevaren ikke betragtes som sikker til fødevarebrug, er det ikke tilladt at markedsføre nødderne til konsum, med mindre man kan forelægge dokumentation for, at nødden ikke er novel food og kan dokumentere, at produktet er sikkert at indtage. Denne dokumentation skal kunne fremvises ved en eventuel kontrol. Alternativt skal nødderne novel food-godkendes i EU.