Syren, almindelig

Syren

​Videnskabeligt navn: Syringa vulgaris L.

Syrener tilhører olivenfamilien, og busken blomstrer i forsommeren maj-juni. Der er meget lidt viden om kemiske indholdsstoffer i planten og dermed potentielle giftige indholdsstoffer, og derfor bør blomsterne kun indtages i små mængder. Det kunne f.eks. være, at blomsten bruges dekorativt i mad, eller at blomsterne en gang i mellem bruges i et glas syrensaft.

Der er ikke kendskab til forvekslingsmuligheder.

Da blomsten betragtes som en ny fødevare (novel food), er det ikke tilladt at markedsføre blomsten som fødevare med mindre, man kan forelægge dokumentation for, at blomsten ikke er novel food eller at brugen af blomsten bliver novel food-godkendt i EU.

Blomst og blomsterknop samt blade og frugt af syren er ikke novel til brug i kosttilskud og kan derfor markedsføres til brug i kosttilskud uden en forudgående novel food-tilladelse.

Bemærk, at hvis plantedelene markedsføres til kosttilskud som ekstrakt eller olie, så vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food-tilladelse inden markedsføring.