Vild løg (Blad, skud og løg)

vild løg

Vild løg er en plante, hvor du kan spise dens blade, skud og løg i moderate mængder. Læs mere om planten, og hvordan du genkender den her.

Videnskabeligt navn: Allium oleraceum L.

Spiselig: blade, skud og løg må spises. 

Kan forveksles med: sandløg (Allium vineale L.), skovløg (Allium scorodoprasum L.) og den i Danmark sjældne art kølet løg (Allium carinatum L.).

Ofte stillede spørgsmål

Vild løg tilhører påskeliljefamilien (Amaryllidaceae). Vild løg er en flerårig plante med rødlige, hvide eller grønlige blomster, som findes i samlede knopper omgivet af to højblade under blomstringen. Blomstringen foregår fra juli til august. Planten gror i Danmark hovedsageligt på øerne og i Østjylland. Planten findes i lysåbne arealer på kalkrig, næringsfattig og drænet jord som i skove og krat.

Vild løg har et indhold af svovlholdige forbindelser (alkylcysteinsulfoxider og alkenylcysteinsulfoxider), som giver løg fra Allium-slægten den karakteristiske lugt og smag. Der er ikke fundet beskrivelser af, at vild løg har været årsag til forgiftninger hos mennesker eller husdyr. Det er velkendt, at husdyr som kvæg og heste og kæledyr som hunde og katte kan udvikle hæmolytisk anæmi efter at have spist planter tilhørende Allium-slægten f.eks. kepaløg. Hæmolytisk anæmi efter indtagelse af løg er ikke beskrevet hos mennesker.

Blade, skud og løg kan bruges som fødevare i moderate mængder.

Vild løg kan forveksles med sandløg (Allium vineale L.), skovløg (Allium scorodoprasum L.) og den i Danmark sjældne art kølet løg (Allium carinatum L.).

Blade, skud og løg er ikke novel food og plantedelene kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food-godkendelse. 

Bemærk, at hvis plantedelene markedsføres som et ekstrakt eller olie, vil disse sandsynligvis være novel food og kræve en novel food-godkendelse inden markedsføring.