Transport af heste fra Danmark til EU: Regler og krav

Transport af heste, som skal på ferie, til bedækning, deltage i konkurrence, flytte til ny stald eller til dyrlægeundersøgelse eller behandling, skal overholde Fødevarestyrelsens regler. Find krav til flytningen her.

Her kan du få et overblik over de regler, som du skal være opmærksom på, når du flytter heste til EU. Du kan blandt andet læse om dansk/tysk grænseaftale og artikel 69-undtagelsen (tidligere kaldet Den Nordiske Aftale) under punkt 4.

Sådan gør du

Hesteholdet er det sted, som en hest opholder sig på. Det kan eksempelvis være en stald eller en ridebane – og det er det sted, din hest rejser fra, som skal registreres.

Det er den ansvarlige for hesteholdet, der skal oprette det i CHR. Følg videovejledningen i linkboksen herunder.

Hesteholdet skal være oprettet i Traces, som er et fælles EU-system for certificering.

Kontakt Traces hotline for at oprette hesteholdet.

Heste skal være mærket med chip og have et hestepas. Der er dog to undtagelser:

  • Føl under 6 måneder (Du må gerne flytte et føl under 6 måneder til et andet EU-land i op til 30 dage uden et hestepas, hvis flytningen sker sammen med føllets mor, og føllet har chip)
  • Heste født før 1. juli 2009 (Du må gerne flytte disse heste uden chip, hvis de har hestepas og er mærket på anden specificeret måde eller har et validt signalement i passet)

Du skal som udgangspunkt have et sundhedscertifikat til din hest

For at få udstedt et dyresundhedscertifikat, skal du oprette et såkaldt INTRA-certifikat i Traces. INTRA-certifikatet skal du bruge ved flytninger til andre medlemsstater. Herefter foretager Fødevarestyrelsens embedsdyrlæge en kontrol af hesten og udsteder det gyldige sundhedscertifikat.

Du bestiller en kontrol ved at forhåndsanmelde flytningen og samtidig booke kontrollen senest to dage før kontrolbesøget i Eksportportalen. Har du ikke brugt systemet før, skal du oprette en brugerprofil.

Heste skal senest kontrolleres 48 timer, før de bliver afsendt eller på den sidste arbejdsdag før afsendelse. Kontrollen foregår på afsendelsesstedet.

Dyresundhedscertifikatet er som udgangspunkt gyldigt i 10 dage

Et dyresundhedscertifikat er gyldigt i 10 dage, og det dækker udelukkende udrejsen.

Du kan i enkelte tilfælde få udvidet gyldighedsperioden til 30 dage, hvis din hest:

  • er registreret. En registrere hest har en stamtavle og skal bruges til opdræt eller konkurrence/væddeløb
  • har et gyldig FEI-licens, som dokumenterer, at hesten har været tilset af en praktiserende dyrlæge mindst to gange årligt, og har fået dyrlægebesøg i forbindelse med vaccinationer mod hesteinfluenza og andre relevante undersøgelser.
  • skal deltage i en konkurrence eller et væddeløb.
  • rejser på INTRA-certifikatmodellen: EQUI-INTRA-IND.

Hvis du gerne vil have forlænget gyldighedsperioden, skal du bede om det, når embedsdyrlægen syner din hest. 

Du kan bruge det udvidede dyresundhedscertifikat til at rejse flere gange frem og tilbage mellem afsendelsesstedet i Danmark og destinationer i EU-lande inden for de 30 dage.

Angiv hestens første bestemmelsessted i certifikatets boks I.12. Derudover skal du angive alle de EU-lande, som hesten flyttes til i de 30 dage certifikatet er gyldigt i boks I.22. Til transit gennem medlemsstat(er).

I enkelte situationer behøver hesten ikke et dyresundhedscertifikat

Der er enkelte situationer, hvor du er undtaget fra dele af reglerne. Læs om situationerne herunder:

I visse tilfælde kan du undgå at få udstedt et dyresundhedscertifikat, når du flytter din hest fra et hestehold i en grænsekommune i Danmark til et hestehold i Slesvig-Holsten eller omvendt. Den såkaldte ’Dansk/tysk grænseaftale’.

Det gælder for dig, hvis:

  • hesten flytter fra et hestehold, som er tilmeldt den dansk/tyske grænseaftale
  • du flytter hesten til udstilling, sports- og kulturarrangement, træning, græsning eller ferie og flytter den direkte hjem fra samme arrangement
  • hesten har opholdt sig på hesteholdet i mindst 15 dage før flytningen
  • hesten Ikke har haft kontakt med syge heste 15 dage før flytningen
  • hesten bliver transporteret direkte til aktiviteten uden at komme i kontakt med andre heste undervejs.

Medbring i stedet en personlig erklæring

I disse tilfælde skal du medbringe en personlig erklæring, som du har udfyldt og underskrevet på dagen. Du finder et link til den personlige erklæring i bunden af siden.

Tilmeld hestehold til dansk/tysk grænseaftale

Du tilmelder dit hestehold til aftalen ved at skrive til Fødevarestyrelsen mindst 7 dage før afrejse og oplyse følgende:

  • at du ønsker at tilmelde dig Dansk/Tysk grænseaftale
  • dit navn og adresse
  • hesteholdets CHR-nummer

Et hestehold, der er tilmeldt aftalen, vil få et årligt besøg af Fødevarestyrelsen, hvor vi kontrollerer, om kravene beskrevet i nedenstående bekendtgørelse 1228/2024 er overholdt. Vær opmærksom på, at kontrollen koster et gebyr. Gebyret afhænger af, hvor lang tid kontrollen tager.

Grænsekommuner i Danmark er: Assens, Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Faaborg-Midtfyn, Guldborgsund, Haderslev, Kerteminde, Kolding, Langeland, Lolland, Middelfart, Nordfyns, Nyborg, Odense, Svendborg, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen, Vejle, Vordingborg, Ærø og Aabenraa.

Når hesten skal hjem igen

Efter arrangementet skal du flytte hesten direkte retur til det hestehold, den forlod Danmark fra. Den personlige erklæring, der blev brugt på flytningen ud, skal også bruges til turen hjem.

Hjemturen skal ske inden for følgende tidsfrister:

  • ferie samme dag som afsendelsesdagen
  • udstilling, træning, sports- og kulturarrangement, senest 5 dage efter arrangementet
  • græsning​, senest 30 dage efter afsendelsesdagen
  • arbejde, senest 10 dage efter afsendelsesdagen

I visse tilfælde kan du undgå at få udstedt et dyresundhedscertifikat, når du flytter en registreret hest til Sverige, Norge eller Finland. Den såkaldte ’Artikel 69-undtagelse’.

En registrere hest er en hest med stamtavle, som skal bruges til opdræt eller konkurrence/væddeløb.

Det gælder for dig, hvis hesten skal deltage i:

  • Konkurrencer
  • Stævner
  • Hestevæddeløb
  • Internationale kåringer
  • Udstillinger
  • Sportsbegivenheder
  • Kulturelle arrangementer

Derudover skal du flytte hesten tilbage til det sted, som den kom fra, senest 10 dage efter den blev sendt afsted.

Medbring i stedet et DOCOM-dokument

I disse tilfælde skal du i stedet medbringe et DOCOM-dokument under flytningen foruden hestens pas. Du skal bruge dokumentet ved udrejse og hjemrejse.

Du laver selv dokumentet i TRACES. Herfra skal du udskrive og medbringe det eller blot medbringe det som PDF på din mobil. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du kontakter EksportKontrolCenter (EKC) for at få hjælp til at lave dokumentet.

Ved visse rejser skal du også lave logbog, have kompetencebevis og autoriseres som transportør. Det afhænger af, hvor lang rejsetiden er, hvem der kører bilen og hvad formålet med rejsen er. 

Du kan læse mere om disse transportregler via linket i linkboksen.