Flytning af dyr af hestefamilien indenfor EU

På denne side finder du en guide til, hvordan du udfører/flytter/eksporterer heste. Reglerne i guiden gælder også, hvis du skal på ferie med din hest i udlandet.

​​​​Udførsel af heste kræver et dyresundhedscertifikat (EU-TRACES-sundhedscertifikat)

Alle heste skal - ligesom øvrige produktionsdyr - ledsages af et EU-TRACES-sundhedscertifikat, når de flyttes til en anden EU-medlemsstat eller samhandelsland.

Certifikatet er som udgangspunkt gyldigt i 10 dage og dækker ikke evt. tilbagetransport til afsendelseslandet.

Certifikatet udstedes efter Fødevarestyrelsen har gennemført offentlig kontrol af din hest. Kontrollen skal du selv rekvirere ved at forhåndsanmelde flytningen via Eksportportalen.

Undtagelser fra generelle flytningskrav

For heste, der har en gyldig licens eller et gyldigt valideringsmærke i dets identifikationsdokument for hele dyrets levetid (hestepas), kan det være en mulighed, at der kan udstedes et sundhedscertifikat med en udvidet gyldighed i 30 dage. Certifikatet giver mulighed for at flytte hesten et ubegrænset antal gange mellem det i certifikatet nævnte afgangssted og bestemmelsessted indenfor gyldighedsperioden.

Hvad er en licens / valideringsmærke?

Begreberne licens og valideringsmærke er nye begreber, der er indført ifm. EU's dyresundhedslov. Der gælder en række forudsætninger for at disse kan angives i hestepasset.

Både licens og valideringsmærke dokumenterer, at hesten har en højere sundhedsstatus. 

Valideringsmærket angives i hestepasset af Fødevarestyrelsen til dyr af hestefamilien, der sædvanligvis opholder sig på en virksomhed, der af Fødevarestyrelsen er anerkendt som værende en virksomhed med lav sundhedsrisiko. 

Licens angives i hestepasset af det nationale forbund under det internationale rideforbund (Fédération Equestre Internationale/FEI) eller af den kompetente væddeløbsorganisation til registrerede dyr af hestefamilien, der opfylder en række krav ift. regelmæssige vaccinationer, dyrlægebesøg og undersøgelser, der er påkrævet ifm. flytning til andre MS eller tredjelande. Har din hest et FEI pas/recognition card med en gyldig licens og opfylder betingelserne, er det muligt at din hest kan få udstedt et sundhedscertifikat med en udvidet gyldighed.

Information om licens og valideringsmærke fremgår af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2020/688 om dyresundhedsmæssige krav vedrørende flytning inden for Unionen af landdyr og rugeæg artikel 92.​ Nærmere information vedr. dyresundhedsloven finder du nederst på siden.

Registrerede heste kan midlertidigt flyttes uden et dyresundhedscertifikat, hvis de skal deltage i et hestearrangement i Sverige, Norge eller Finland. Hesten skal i stedet følges af et DOCOM-dokument. Da DOCOM-dokumenter kun må benyttes til midlertidige flytninger skal hesten returnere til oprindelsesvirksomheden i Danmark senest 10 dage, efter den forlod Danmark.

Oprindelsesvirksomheden er den virksomhed, hvor hesten sædvanligvis holdes ifølge registreringen i det Centrale Husdyrbrugsregister. 

Hestearrangementer er udstillinger, sportsbegivenheder, kulturelle arrangementer og lignende arrangementer, som f.eks. væddeløb, stævner, hesteshow og kåringer.

En registreret hest er:

  • indført eller berettiget til indførelse i hovedafsnittet i en stambog oprettet af en raceforening eller en avlsenhed, der er anerkendt i henhold til artikel 4 eller 34 i forordning (EU) 2016/1012, eller
  • registreret hos en international sammenslutning eller organisation. Enten direkte eller gennem nationale sammenslutninger eller afdelinger, som administrerer konkurrence- eller væddeløbsheste.

Hav dokumentationen i orden

Du skal have disse to dokumenter med, når du skal flytte din hest:

  • et gyldigt identifikationsdokument for hele dyrets levetid (hestepas)
  • et DOCOM-dokument, som du laver i TRACES, der er EU-Kommissionens online platform til bl.a. flytning af dyr

Gå til TRACES

Læs Fødevarestyrelsens vejledning om oprettelse og underskrift af DOCOM-dokumenter (pdf)

Spørgsmål og svar om flytninger af heste i Norden

Nej, en personlig erklæring på papir er ikke nok. Når hestene flyttes uden et dyresundhedscertifikat, er Fødevarestyrelsen forpligtet til at sikre alternativ sporbarhed. Den personlige erklæring skal derfor udfyldes som et DOCOM-dokument i TRACES. På den måde har Fødevarestyrelsen og de veterinære myndigheder i Norge, Sverige og Finland mulighed for at følge hestene i TRACES, f.eks. med henblik på at kunne smitteopspore ved sygdomsudbrud.

Læs Fødevarestyrelsens vejledning om oprettelse og underskrift af DOCOM-dokumenter i TRACES. Pdf. 

Transporten af din hest vil ikke være lovlig, hvis du ikke medbringer enten et dyresundhedscertifikat eller et DOCOM-dokument. Du risikerer derfor en bøde, og du vil skulle dække udgifter til, at din hest evt. skal isoleres.

Hvis du drager til en konkurrence med din hest før den 1. september efter den gamle ordning, kan du også returnere hesten på den gamle ordning.

Heste skal returneres inden for 10 dage fra tidspunktet, hvor hesten forlod Danmark.

 

Nej, du kan kun anvende et DOCOM-dokumenter ved transport til hestearrangementer i Sverige, Norge og Finland.

DOCOM-dokumentet må kun anvendes til flytninger af heste fra Danmark til en konkurrence i Finland, Norge eller Sverige. 

Du kan derfor ikke bruge DOCOM til flytninger af heste, som flyttes mellem steder i Danmark via Sverige, f.eks. fra Bornholm via Sverige til et sted på Sjælland. Heller ikke selv om flytningen er til et hestearrangement.

Sådan en flytning skal følge de almindelig krav for flytninger af heste, og det kræver derfor, at hesten flyttes ledsaget af et INTRA-certifikat.

Flytninger, der muliggør anvendelse af et DOCOM er en undtagelse fra hovedreglen, de almindelige flyttekrav. DOCOM kan derfor kun anvendes inden for rammerne af undtagelsen i artikel 69 i forordning (EU) 2020/688. 

Nej, det er ikke tilladt. DOCOM-dokumentet må kun bruges når heste skal deltage i hestearrangementer i Norge, Sverige eller Finland. 

Nej, det er gratis at udfylde og underskrive et DOCOM-dokument.

Fødevarestyrelsen har lavet en vejledning, der beskriver, hvordan du udfylder og underskriver DOCOM-dokumentet i TRACES.

Læs Fødevarestyrelsens vejledning (pdf).

Hvis du fortsat har problemer efter at have læst vejledningen, kan du ringe eller skrive til Fødevarestyrelsens TRACES-hotline:

traces@fvst.dk

tlf.: 72 66 18 01
mandag-torsdag 8-16

Du kan enten vælge at printe DOCOM-dokumentet ud eller medbringe det som PDF-fil på bærbart elektronisk udstyr, f.eks. en smartphone.

I Fødevarestyrelsens vejledning kan du læse, hvordan DOCOM-dokumentet udskrives. 

Læs Fødevarestyrelsens vejledning om oprettelse og underskrift af DOCOM-dokumenter i TRACES. Pdf. 

Nej. DOCOM-dokumentet er gyldigt for hele rejsen. Både når du flytter hesten fra oprindelsesvirksomheden i Danmark til hestearrangementet, og når du flytter hesten tilbage til oprindelsesvirksomheden i Danmark. Du skal sørge for at returnere inden for 10 dage.

Du må kontakte den veterinære myndighed i det land, hvor hesten befinder sig, og bede dem om at udstede et helt almindeligt dyresundhedscertifikat (INTRA-certifikat).

Nej, de samme muligheder gælder også for heste, der holdes i Norge, Sverige og Finland.

De almindelige dyresundhedsmæssige krav til flytninger af heste skal altid overholdes, når heste flyttes til andre medlemsstater. Det gælder også når heste flyttes uden ledsagelse af et dyresundhedscertifikat. 

Du må ikke flytte din hest til en anden medlemsstat, hvis den viser tegn på sygdom.  

Fødevarestyrelsen har indgået en aftale med de tyske veterinærmyndigheder om lempeligere vilkår for flytninger af dyr af hestefamilien (heste) mellem nær-grænse områder i Danmark og Tyskland efter undtagelsesmuligheden i artikel 139 i Dyresundhedsloven (AHL).

Aftalen gælder kun for heste, som sædvanligvis holdes på virksomheder, der geografisk ligger i nedenstående​​ nær-grænsen områder, og som flyttes mellem disse områder:

Tyskland: Slesvig-Holsten

Danmark: Assens Kommune, Billund Kommune, Esbjerg Kommune, Fanø Kommune, Fredericia Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Guldborgsund Kommune, Haderslev Kommune, Kerteminde Kommune, Kolding Kommune, Langeland Kommune, Lolland Kommune, Middelfart Kommune, Nordfyns Kommune, Nyborg Kommune, Odense Kommune, Svendborg Kommune, Sønderborg Kommune, Tønder Kommune, Varde Kommune, Vejen Kommune, Vejle Kommune, Vordingborg Kommune, Ærø Kommune og Aabenraa Kommune.

Undtagelsen betyder, at der ikke skal udstedes dyresundhedscertifikat 

Normalt skal heste ledsages af et dyresundhedscertifikat, men kravet om certifikat bortfalder, når heste flyttes til de førnævnte områder (fra enten Danmark eller Tyskland), og såfremt formålet med flytningen alene er at deltage i en af følgende typer arrangementer:

  1. rekreative udfoldelser,
  2. udstillinger, sportsbegivenheder, kulturelle arrangementer eller lignende arrangementer (inklusiv træning til sådanne arrangementer),
  3. græsning,
  4. arbejde.

 Undtagelsen gælder også returrejse af heste, som er flyttet efter ovennævnte undtagelse, når dette sker indenfor følgende tidsperioder:

  1. rekreative udfoldelser – på den samme dag som afsendelsesdagen.
  2. udstillinger, sportsbegivenheder, kulturelle arrangementer eller lignende arrangementer (inklusiv træning til sådanne arrangementer) – indenfor 5 dage før og efter arrangementet.
  3. græsning​ – indenfor 30 dage efter afsendelsen.
  4. arbejde – indenfor 10 dage efter afsendelsen.

Hestene skal flyttes direkte til arrangementet/græsningsarealet. Efter arrangementet skal hestene flytte direkte tilbage til afsendervirksomheden.​

Forudsætninger for at bruge aftalen

Før hesten kan flyttes i overensstemmelse med aftalen, skal den virksomhed (dvs. stedet), hvor hesten sædvanligvis holdes, være listet på en liste over virksomheder, der er involveret i flytninger omfattet af denne aftale. Listen føres af henholdsvis de danske og tyske veterinære myndigheder.

For at blive listet skal danske operatører af sådanne virksomheder give Fødevarestyrelsen besked om deres ønske om at være en del af den dansk/tyske grænseaftale for heste.​

Dette gøres via Fødevarestyrelsens kontaktformular, med oplysninger om hvilken virksomhed der ønskes listet (adresse, CHR nummer):

Kontakt Fødevarestyrelsen

Når en virksomhed med heste har givet Fødevarestyrelsen besked, vil virksomheden derefter være omfattet af aftalen. De heste, der sædvanligvis holdes på stedet, vil således derefter kunne benytte sig af aftalen og derved have mulighed for at kunne flyttes til pågældende område i Tyskland uden forudgående syn af embedsdyrlæge og uden sundhedscertifikat (TRACES certifikat). Vær dog opmærksom på forudsætningerne for at benytte aftalen herunder:

At blive skrevet på listen vil indebære, at en embedsdyrlæge fra Fødevarestyrelsen ikke mere end 6 måneder efter at operatørens underretning om at blive listet, foretager en kontrol af virksomheden og hestene, der holdes på virksomheden. Ved kontrollen vil der ses på, om virksomheden og dyrene herpå lever op til kravene til registrerede virksomheder i CHR, identifikation af heste og flytninger til andre medlemsstater, og som minimum kravene i:

  • ​Artikel 102 i AHL (forordning (EU) 2016/429)
  • ​Artikel 22, stk. 1 i Delegeret forordning (EU) 2020/688

Du skal derfor sikre dig, at ​virksomheden er korrekt registreret i det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR). Det er let at registrere denne, følg vejledningen på denne side:

Registrering af hestehold i CHR​

For at en oprindelsesvirksomhed kan forblive på listen over virksomheder, der ønsker at benytte sig af grænseaftalen​, foretager Fødevarestyrelsen efterfølgende officiel kontrol på virksomheden mindst én gang om året, hvor efterlevelse af kravene til registrerede virksomheder, identifikation af heste og flytninger til andre medlemsstater kontrolleres.​

​Hvis den officielle kontrol afslører manglende overholdelse af reglerne vil virksomheden blive fjernet fra listen. En virksomhed kan igen blive opført på listen, når en ny kontrol bekræfter overholdelsen af førnævnte regler.

​Såfremt en operatør ønsker at dennes virksomhed bliver fjernet fra listen, skal der gives besked til Fødevarestyrelsen via vores kontaktformular.

Kontakt Fødevarestyrelsen

Heste, der flyttes i henhold til aftalen, skal være holdt på oprindelsesvirksomheden uden kontakt med heste af lavere sundhedsstatus eller heste underlagt dyresundhedsmæssige restriktioner, i 15 dage før flytningen, samt efter at have forladt denne virksomhed.

Før flytningen til bestemmelsesmedlemsstaten må hestene ikke have været underkastet sammenbringning på virksomheder, der er godkendt til sådanne aktiviteter, bortset fra det arrangement, hestene flyttes til. 

Sporbarhed

​Hestene skal være ledsaget af deres hestepas (identifikationsdokument).

Hestene skal være ledsaget af en erklæring underskrevet af operatøren, som står for flytningen, og som indeholder oplysninger om hesten, formålet med flytningen, oprindelsesvirksomheden og transport information.

Hent den skrivbare PDF-version af erklæringen

Erklæringen skal udfyldes og underskrives af operatøren, som står for flytningen, på dagen for afsendelsen af dyret.

​Transport

​De anvendte transportmidler skal rengøres og desinficeres i overensstemmelse med kravene i artikel 4 og 5 i forordning (EU) 2020/688.​

Føl under 6 måneder, som endnu ikke har fået udstedt et identifikationsdokument for hele dyrets levetid (hestepas), kan ledsage moderen på midlertidigt ophold (under 30 dage) i en anden medlemsstat.

 

Anbringelse af den injicerbare transponder (chip) skal som udgangspunkt anbringes samtidigt med eller kort tid før udfyldelsen af identifikationsformularen, som er påkrævet til ansøgning om udstedelse af hestepas.

Det begrænsede tidsinterval gælder dog ikke for føl under 6 måneder, når de er mærket med et identifikationsmiddel til certificeringsformål med henblik på ledsagelse af moderen til et midlertidigt ophold en anden medlemsstat af en varighed på under 30 dage. 

Hoppen og føllet skal i sådanne tilfælde ledsages af sundhedscertifikatmodel; EQUI-INTRA-CON.

Link til Lovstof

Den relevante lovgivning om flytning og indførsel af levende dyr finder du her:

Gå til Dyresundhedsloven - lovstof

Gå til Flytning og indførsel af levende dyr - lovstof

Guide til dig, der skal flytte en hest

Guide til dig, der skal flytte en hest til en anden EU-medlemsstat

Guide til flytning og eksport af hest fra Danmark.pdf

Eksportportalen

Forhåndsanmeldelse af sendinger af dyr i Danmark, som skal flyttes til andre medlemsstater, skal ske via Eksportportalen. 

Gå til siden om Eksportportalen

TRACES

Det er obligatorisk at bruge TRACES til at udarbejde dyresundhedscertifikater, der skal ledsage sendinger af landdyr og rugeæg inden for EU.

Find information om TRACES