Engros fødevarevirksomheder, der frembringer, håndterer og forarbejder animalske produkter, genererer som udgangspunkt altid animalske biprodukter (ABP), såsom afskær, produkt der falder på gulvet eller riste.
ABP er animalske produkter, som ikke er bestemt til konsum, uanset om de er egnet til konsum eller ej. Animalske produkter bliver ABP, så snart det besluttes, at de ikke vil blive anvendt til konsum. Denne beslutning er irreversible. Det samme gør sig gældende, hvis et animalsk produkt ikke kan anvendes til konsum som følge af lovgivningen.
Fødevarestyrelsen er forpligtet til at føre kontrol med, at fødevarevirksomheder overholder forordningen om animalske biprodukter. Forkert håndtering af ABP i fødevarevirksomhederne kan udgøre en risiko for folke- og dyresundheden, såsom overførsel af alvorlige og smitsomme sygdomme, herunder afrikansk svinepest eller mund- og klovsyge.
Udbrud af sådanne sygdomme kan dertil have konsekvenser for erhvervet og dansk eksport.
Formålet med kampagnen er at styrke kontrollen med at fødevarevirksomheder, der håndterer fisk og kød i engrosleddet, overholder reglerne for animalske biprodukter.
I denne kampagne kontrolleres følgende lovgivningsområder:
- Virksomhedens egenkontrol
- Hygiejne, håndtering af fødevarer
- Virksomhedens egenkontrol (ABP-aktiviteter)
- Mærkning og information (fortegnelser, sporbarhedsdokumentation og handelsdokumenter)
I kampagnen ser vi på følgende lovgivningsområder:
Målgruppen er fødevarevirksomheder, der håndterer fisk og kød i engrosleddet.
Den 1. oktober 2024 – 31. januar 2025.
Slutrapport for kontrolkampagnen "Håndtering af animalske biprodukter i fødevarevirksomheder der håndterer fisk og kød i engrosleddet".