Prøvetagning

Udover den almindelige kontrol gennemfører Fødevarestyrelsen en række prøveprojekter i forbindelse med kortlægning, overvågning og kontrol indenfor udvalgte områder. Du kan derfor opleve, at der bliver udtaget prøver som en del af kontrollen på din virksomhed.

Prøveprojekter omfatter f.eks. prøvetagning af

  • en lang række fødevare- og foderprodukter
  • produktionsudstyr og omgivelser
  • blod- og urinprøve fra dyr

med efterfølgende analyse og resultatbehandling på akkrediterede laboratorier - herunder Fødevarestyrelsens laboratorium i Ringsted. 

Projekterne tager udgangspunkt i såvel EU lovgivning som national lovgivning, politiske aftaler, særlige risici og som opfølgning på tidligere prøveresultater.

De fleste prøver bliver taget hos importører, på fabrikker og slagterier, som er de virksomheder, der har det første ansvar for, at varerne er i orden. Det er vigtigt at tage prøverne så tidligt som muligt i handelskæden, så salget af en eventuel forurenet vare kan stoppes allerede der.

En vare, der allerede er nået ud i butikkerne - og måske helt hjem i forbrugerens køleskab - er meget mere besværlig at tilbagekalde.

En mindre del af prøverne tages i detail - dvs. restauranter og butikker, som selv laver maden. Det er typisk prøver til kontrol af, om virksomhederne har styr på hygiejne og holdbarhed. Prøverne tages derfor ofte fra færdiglavede varer, som så undersøges for bakterier.

Prøveresultater

Fødevarestyrelsen offentliggør løbende resultater af prøver taget i forbindelse med kontrollen.

Gå til prøveresultaterne