Smalfliget fløjlsblomst (blomster)

Smalfliget

Videnskabeligt navn: Tagetes tenuifolia Cav.

Synonymer: Tagetes signata Bartl.

Smalfliget fløjlsblomst – også kaldet tagetes – er en dyrket plante, som tilhører kurvblomstfamilien. Planten blomstrer fra maj-oktober. Planten markedsføres også under populærnavne som citron-, appelsin- eller lakridstagetes.

Der er forholdsvis begrænsede kemiske undersøgelser af indholdsstoffer i blomsten, som indeholder α-terthienyl. Der er ikke kendskab til undersøgelser, hvor mennesker har indtaget blomsten af smalfliget fløjlsblomst eller oplysninger om forgiftningstilfælde hos mennesker, som har spist blomsten eller andre plantedele, men indtagelsen af blomsten er formodentlig også begrænset.

Plantens giftighed er ikke klarlagt, da der ikke er tilstrækkelig viden om planten og dens indholdsstoffer. På grund af den begrænsede viden om plantens indholdsstoffer og risici vurderes det, at blomsten ikke bør spises.

Der er ikke kendskab til forvekslingsmuligheder.

Da blomsten fra smalfliget fløjlsblomst betragtes som en ny fødevare (novel food), er det ikke tilladt at markedsføre blomsten til konsum med mindre, man kan forelægge dokumentation for, at blomsten ikke er novel food eller at brugen af blomsten bliver novel food-godkendt i EU.