Mærkning med økologi

Overholdelse af mærkningskrav er nødvendige for økologisk markedsføring. Her på siden finder du de overordnede regler og krav for mærkning og skiltning med økologi. Desuden kan du læses om status for mærkning af salt som økologisk.

Når fødevarerne overholder økologireglerne og er fremstillet og forhandlet af økologicertificerede virksomheder, så kan de mærkes "økologisk" i varebetegnelsen.

Det skal fremgå af ingredienslisten, hvilke af ingredienserne der er økologiske. Dette gælder dog ikke for fødevarer, hvor der ikke er et generelt krav om mærkning med en ingrediensliste.

Økologiske fødevarer, der færdigpakkes i EU, skal desuden mærkes med EU-logoet, et kodenummer for økologicertificeringsinstansen, som har stået for certificeringen af virksomheden, der har foretaget den seneste økologimærkning af produktet, og angivelse af den geografiske oprindelse af råvarerne. For økologiske fødevarer, der færdigpakkes uden for EU, er EU-logoet frivilligt; angivelse​n af den geografiske oprindelse skal her kun ske, hvis EU-logoet anvendes.

Læs om EU's øko-logo 

Danske økologikontrollerede virksomheder kan frivilligt påsætte Ø-mærket med teksten "statskontrolleret økologisk" på de økologiske fødevarer.

Læs om Ø-mærket

Skiltning med økologi i detailbutikker

Detailbutikker, der kun sælger færdigpakkede økologiske fødevarer, eller forhandler mindre mængder uindpakkede økologiske fødevarer, jf. økologivejledningens afsnit 6.2.3.2, skal ikke økologicertificeres. Butikkerne skal dog under alle omstændigheder sikre, at skiltningen ud for de økologiske varer sker på en måde, der er korrekt og ikke vildledende med hensyn til, hvilke varer der er økologiske. 

Herudover skal butikkerne sikre sig dokumentation for, at de forhandlede økologiske fødevarer vitterlig er økologiske. Dette er ikke mindst vigtigt, når der er tale om ikke-færdigpakkede fødevarer – f.eks.​ frugt, der forhandles i løs vægt. Dokumentationen skal kunne fremvises, når Fødevarestyrelsen er på kontrolbesøg.

Anvendes Ø-mærket i skiltningen skal markedsførings-Ø’et anvendes – dvs. Ø’et uden teksten ”statskontrolleret økologisk”.

Læs om Ø-mærket

Læs mere om kravene til detailforhandling af økologiske fødevarer i Vejledning om økologiske fødevarer – se særligt kapitlerne 6.6 og 3.8.1. 

Økologimærkning af salt

Europa-Parlamentet afviste i juli 2023 et forslag til en ny økologiforordning om produktion og markedsføring af økologisk salt. Det er herefter op til EU-Kommissionen at revidere forslaget. Dvs. p.t. er der ingen ændringer vedr. salt eller urtesalt i økologireglerne, jf. vejledningen om økologiske fødevarer.

Det afviste forslag fra EU-Kommissionen kan læses herunder. 

Kommissionens delegerede forordning (EU) …/… af 2.5.2023 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/848 for så vidt angår detaljerede produktionsregler for økologisk havsalt og andre økologiske salte til fødevarer og foder (pdf)

Bilag til Kommissionens delegerede forordning om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/848 for så vidt angår detaljerede produktionsregler for økologisk havsalt og andre økologiske salte til fødevarer og foder (pdf)

EU-Kommissionen har endnu ikke (oktober 2024) udmeldt deres planer vedr. EU-regulering af økologisk salt efter EU-Parlamentets afvisning. Indtil disse detaljerede regler er fastlagt, så kan økologisk salt fremstilles og økologimærkes, hvis økologiforordningens overordnede principper og generelle regler er overholdt (ifølge økologiforordningens (2018/848) artikel 21(2)). Det er op til medlemslandene at vurdere, hvad der skal til, for at disse principper og regler er overholdt.

Danmark har ikke fastsat detaljerede regler vedr. økologisk salt. Det betyder, at hvis en virksomhed ønsker at producere økologisk salt i Danmark, så vil Fødevarestyrelsen skulle vurdere, om den ønskede produktionsmetode lever op til EU-økologiforordningens grundprincipper og generelle regler. I givet fald vil økologiproduktionen kunne økologicertificeres. Ved en sådan vurdering vil Fødevarestyrelsen tage udgangspunkt i de af EU-Kommissionen foreslåede krav til primærproduktion af salt, som omtalt ovenfor.

Økologisk salt, økologicertificeret i hht. EU-økologiforordningen af en anerkendt udenlandsk EU-kontrolinstans, kan markedsføres i Danmark. Dette økologiske salt kan også kunne indgå i økologiske fødevarer, forarbejdet, emballeret og/eller økologimærket under den danske økologikontrol. Sådanne fødevarer vil dermed også kunne mærkes med det danske økologikontrolmærke (Ø-mærket).

Lovgivning om økologi