Fastfood

Ordet "fastfood" dækker over en række produkter, der er hurtigt lavet. Fastfood forbindes traditionelt med bl.a. pizza, burger, pølser, pomfritter og shawarma. Sodavand følger ofte med som drikkevare. Vi bestiller typisk fastfood udefra og spiser det hjemme eller på farten. Fastfood kan også være færdigretter, du køber i supermarkedet og varmer derhjemme, fx en frysepizza eller lasagne. 

Der kommer hele tiden nye, gode alternativer til den traditionelle fastfood som fx salater, bowler m.m. På denne side har vi dog kun fokus på den traditionelle fastfood – og hvordan du kan gøre den lidt sundere.

Gode råd, når du køber fastfood

Heldigvis er der i dag gode muligheder for at vælge de hurtige måltidsløsninger på en lidt sundere måde. Nedenfor kan du finde gode råd til, hvordan du kan gøre den traditionelle fastfood lidt sundere:

  • Gå efter Nøglehullet – Vælg gerne færdigretter eller fx sandwich med Nøglehullet. På den måde får du et sundere alternativ med mindre salt, sukker og fedt. Der er efterhånden et stort udvalg af færdigretter i supermarkedet med Nøglehullet, fx lasagne og forårsruller.
    Læs mere om Nøglehullet

  • Vælg flere grøntsager – Vælg fastfood med flest mulige grøntsager som tilbehør eller ekstra grøntsager.

  • Vælg fuldkorn – Vælg fastfood med fuldkorn, så du får flere kostfibre, end hvis du spiser hvidt brød.

  • Drik vand – Vand slukker tørsten uden at bidrage med kalorier og tilsat sukker. Desuden har de fleste sodavand og søde drikke et højt syreindhold, som kan give syreskader på tænderne. Dette gælder både sukkersødede og light-drikke. 

  • Lav din eget fastfood – En hjemmelavet burger kan laves så sund, som du selv har lyst til. Bare dét, at du vælger gode råvarer, kan gøre en væsentlig forskel. Til en burger kan du vælge en fuldkornsbolle, vælge magert kød og spise salat eller ovnbagte kartofler til i stedet for pommes frites. Til en pizza kan du med fordel købe en færdiglavet fuldkornspizzabund, hvis du ikke laver en selv. Kom masser af grøntsager på og ikke for meget ost.

  • Nøjes med én ting eller en mindre portion – Vælg gerne fx bare en burger og spring især pomfritter og sodavand over. På den måde får du færre kalorier, fedt, sukker og salt. Alternativt kan du vælge en mindre menu, end du plejer, da store menuer ofte indeholder mange kalorier. Du kan også dele din pizza med en anden. 

  • Skær ned på det skjulte fedt – Fastfood indeholder ofte meget fedt fra ost, remoulade, mayonnaise, dressing, pepperoni, bacon og pølser. Du kan derfor let skære ned på kalorierne ved at fravælge det eller ved at bede om mindre ost eller dressing. 

  • Vælg hele stykker kød og ikke forarbejdede kødstykker - Vælg gerne hele stykker kylling, kalkun eller fisk. Forarbejdede kødstykker som pepperoni, bacon og pølser indeholder meget fedt og salt - noget, som vi generelt skal spise mindre af. Undgå friturestegte retter – fx pommes frites, nuggets og blæksprutteringe.

Kan fastfood være sundt?

Der er ikke nogle fødevarer, der er sunde eller usunde i sig selv. Men typisk indeholder den traditionelle fastfood meget salt, mange kalorier fra fedt og sukker og samtidig meget lidt grønt og fuldkorn.  

Du kan dog finde fastfood, som er lavet på fuldkornsmel og med masser af grøntsager. Det gør det til en sundere udgave end fx en sandwich, som er lavet på hvidt brød med masser af dressing og forarbejdet kød. En pizza kan også være lige så ”sund” som en sandwich eller salat – det kommer an på, hvordan den er lavet. 

Læs mere om, hvad der er sundt og usundt

Du kan godt spise fastfood en gang i mellem, men hold igen med de store portioner. Hvis du ofte spiser kalorietæt fastfood, kan det nemlig føre til overvægt. Kalorietæt (også kaldet energitæt) betyder, at der er mange kalorier i maden pr. 100 gram, og at det ikke fylder ret meget i maven i forhold til den mængde af kalorier, der er i maden. Du risikerer derfor at spise mere, end du har brug for.

Se hvor meget af det søde, salte og fede du max bør spise på en uge

Meget salt i fastfood

Der er ofte meget salt i den traditionelle fastfood. Det kan være en udfordring, da danskerne generelt bør spise mindre salt. Danskerne får nemlig omkring 8-11 gram salt om dagen, hvilket er for meget i forhold til Fødevarestyrelsens anbefaling på 5-6 gram om dagen.

En almindelig pizza indeholder næsten dobbelt så meget salt, som du har brug for på en hel dag. En enkelt durumrulle med kebab indeholder lidt over 6 gram salt. Det er ligeså meget salt, som Fødevarestyrelsen anbefaler, at du højest spiser på en hel dag. Hvis du spiser for meget salt, øger du risikoen for forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.

Læs mere om Fødevarestyrelsens anbefalinger for salt