DTU bekræfter anbefaling

16-06-2022

Spis 75 gram fuldkorn om dagen og gerne mere. Sådan lyder Fødevarestyrelsens anbefaling i De officielle Kostråd. Fuldkornsprodukter er en vigtig del af en sund, bæredygtig og planterig kost. Det er blevet bekræftet endnu en gang af forskere fra DTU Fødevareinstituttet i en ny faglig vurdering.

En ny faglig vurdering udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet til Fødevarestyrelsen besvarer flere spørgsmål om fuldkorn. Et af dem er bl.a. hvor meget danskerne skal spise af fuldkornsprodukter for at få gavn af de sundhedsmæssige fordele, der er ved at spise fuldkorn.

Fuldkorn og fuldkornsprodukter

Fødevarestyrelsen anbefaler at spise 75 gram fuldkorn om dagen og gerne mere. 75 g fuldkorn svarer fx til 2 dl havregryn og 1 skive fuldkornsrugbrød. Eller 1 skive lyst fuldkorns toastbrød, 1 skive fuldkornsrugbrød og en gang fuldkornspasta.

De forskellige kornprodukter indeholder forskellig mængde fuldkorn. Havregryn er fx 100% fuldkorn. Rugbrød og fuldkornshvedebrød er ikke 100% fuldkorn, fordi der også er andre ingredienser i brødet, fx vand, hvedemel, frøkerner mm. Et fuldkornsprodukt indeholder en vis mængde fuldkorn. Fuldkornsbrød med fuldkornslogo indeholder fx mindst 30 g fuldkorn pr 100 g brød.

I vurderingen konkluderer DTU, at en passende mængde kornprodukter er mellem 300 og 400 g per dag for voksne. En passende mængde fuldkornsprodukter er mellem 150 og 250 g, afhængigt af typen af fuldkornsprodukt. Det betyder, at mindst halvdelen af, hvad du spiser af kornprodukter bør være fuldkornsprodukter. 

Variation er godt 

Forskerne fra DTU slår også fast, at det er vigtigt at variere mellem forskellige fuldkornsprodukter. Du kan fx spise rugbrød med eller uden frø, fuldkornshvedebrød, havregryn, müsli, brune ris, fuldkornspasta, bulgur og couscous og grød af hirse og byg.

Gør noget godt for båden sundhed og klima

I DTUs vurdering bliver det endnu engang bekræftet, at et højere indtag af fuldkorn er forbundet med en nedsat risiko for flere livsstilssygdomme og død. Udover at bidrage med energi, bidrager alle kornprodukter for eksempel med protein og selen. Fuldkornsprodukterne indeholder også kostfibre, jern og zink. Fuldkornsprodukter, der indeholder frø, bidrager med n-3 fedtsyrer. 

Fuldkorn også blandt de fødevaretyper, der har det laveste klimaaftryk. Derfor er kornprodukter, og især fuldkornsprodukter, en fordel for både helbred og klima. 

Korn giver utrolig meget mad i forhold til, hvad det kræver at dyrke det. ”Korn er en god solfanger, og hvis man spiser det som fx brød har det et meget lavt klimaaftryk pr. kilo vare. Så korn er blandt de fødevarer, der giver os mest mad for klimaaftrykket”, siger Michael Minter – programleder i den grønne tænketank Concito og siger endvidere: ”Klimaaftrykket fra et kilo rugbrød er rundt regnet 30 gange mindre end klimaaftrykket fra et kilo oksekød”. 

Læs mere

Fuldkorn spiller en vigtig rolle i en sund og planterig kost – Nyhed fra DTU fødevareinstituttet 

Spis mad med med fuldkorn - Fødevarestyrelsens kostråd

Om fuldkorn på Fuldkornspartnerskabets hjemmeside - fuldkorn.dk   

Scientific background for updating the recommendation for whole-grain intake - (pdf). Notat om DTU Fødevareinstituttets faglige vurdering

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk 

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.