Kork er et materiale, der kommer fra korkegen, Quercus Suber L. Kork bliver især brugt som propper i kontakt med vin og i mindre udstrækning i kontakt med andre fødevarer.
Genstande af kork kan bestå af et helt stykke eller to til flere mindre korkstykker, som er limet sammen. Det vides ikke, om limen kan give anledning til afsmitning. Kork kan være overfladebehandlet fx med et lag af silikone, paraffin eller voks. Korkpropper kan desuden have farvetryk på overfladen.
Overfladebehandlingen og/eller trykket skal også være omfattet af egenkontroldokumentationen.
Kork kan desuden være kontamineret med mikrosvampe, bakterier og stoffer som trichlorphenoler og pentachlorphenol. Forurening med chlorphenoler kan give afsmag til fx vin.
Europarådet har udarbejdet en resolution om korkpropper og andre korkmaterialer og
-genstande bestemt til kontakt med fødevarer. Resolutionen kan evt. bruges som vejledning ved vurdering af et konkret produkt. Vær opmærksom på, at listen over stoffer i kork ikke er en positivliste over tilladte stoffer. Den kan kun bruges som en støtte til en egentlig vurdering.
Europarådets resolution om korkpropper og andre korkmaterialer og -genstande