Ikke alt genvundet papir kan anvendes i kontakt med fødevarer, og nogle papirtyper bør slet ikke anvendes. Det gælder fx papir fra hospitaler og papir, som har været blandet med husholdningsaffald.
Genvundet papir kan indeholde mange forskellige ukendte stoffer. Så ved anvendelse af genvundet papir skal man specielt sikre sig, at man kender kildematerialet og ved, at det er egnet til fødevarekontakt.
Kildematerialer eller råvarer kan være af meget forskelligartet sammensætning. Det kan være papirråvarer beregnet til fødevarekontakt over til papir, der stammer fra aviser og ugeblade. Ved vurdering af, om det færdige materiale er lovligt at anvende ifølge bestemmelserne i Forordning 1935/2004, specielt artikel 3, skal man kende sammensætningen af den råvare, der er anvendt til det genvundne papir.
Generelt er risikoen for overførsel af uønskede stoffer fra emballage til fødevarer størst ved kontakt med fede fødevarer. Derfor bør genvundet papir ikke anvendes i direkte kontakt med denne type fødevarer, med mindre kildematerialet tidligere har været beregnet til dette formål.
Risikoen for afsmitning til fødevarer, der skrælles eller pilles (fx kartofler og æg) er derimod langt mindre, hvorfor også udgangsmaterialer som aviser og ugeblade kan anvendes til dette formål.
Når genvundet papir anvendes til kontakt med fødevarer, bør der altid være passende rensning/proceskontrol samt kontrol af det færdige papir for at sikre, at der ikke afgives sundhedsmæssigt betænkelige stoffer til de fødevarer, papiret kommer i kontakt med.
Køkkenruller af genbrugspapir bør ikke anvendes til kontakt med fede fødevarer (fx til brug ved stegning af bacon), da risikoen for migration til fødevaren forøges med fedtindhold og temperatur.
Bakterier i genvundet pap og papir
Genvundet pap og papir kan fremstilles af forskellige papirkvaliteter (se Fødevarestyrelsens råd om genvundet papir til fødevarekontakt ovenfor). I genvundet pap og papir påvises ofte såkaldte sporedannere, hvoraf Bacillus-arter udgør en stor andel af den aerobe flora. Flere Bacillus-arter vil være potentielt sygdomsfremkaldende eller kunne give anledning til organoleptiske forandringer i den emballerede fødevare under opbevaring. Anaerobe sporer kan stamme fra bl.a. clostridier, hvoraf nogle arter også er sygdomsfremkaldende.
Der findes en ISO-metode til undersøgelse af papir og pap.
ISO 8784-1:2005 Papirmasse, papir og pap. Mikrobiologisk undersøgelse. Del 1: bakterier, gær og skimmel
ISO er også ved at udarbejde en ny metode.
ISO/DIS 8784-1: Papirmasse, papir og pap. Mikrobiologisk undersøgelse. Del 1: bakterier og bakteriesporer
Fødevarestyrelsens undersøgelse af fødevarekontaktmaterialer af papir
Fødevarestyrelsen har gennemført to sammenlignende undersøgelser af papir og pap fremstillet af henholdsvis nye og genvundne fibre.
Undersøgelse af køkkenruller med kemisk analyse og en in vitro screeningstest for østrogen-lignende stoffer.
Sammenfatning af Fødevarestyrelsens undersøgelse af køkkenruller (2000)
Undersøgelse af forskellige papkvaliteter med kemisk analyse og fire forskellige in vitro tests til screening for mutagene, cytotoksiske, østrogenlignende og stoffer med Ah-receptor lignende effekt. Desuden blev den mikrobiologiske kvalitet undersøgt.
Fødevarestyrelsens rapport om fødevareemballage af papir og pap (2000)