Der er øget fokus på madspild og fødevaredonation. Blandet andet medfører stigende fødevarepriser og inflation øget efterspørgsel på madspildsinitiativer i form af f.eks. frivillige organisationer, der arbejder med at videredistribuere overskudsmad.
Organisationer, der modtager donerede fødevarer, som de donerer eller sælger videre til andre, er fødevarevirksomheder. Sådanne virksomheder skal formentlig være registrerede hos Fødevarestyrelsen.
Fødevarereglerne er generelt de samme uafhængigt af virksomhedstypen, herunder om der er tale om en madspildsorganisation. Det betyder, at virksomhederne skal overholde fødevarereglerne om bl.a. hygiejne, sporbarhed, mærkning og uddannelse af personale.
Manglende kendskab til fødevarelovgivningen og utilstrækkelig regelefterlevelse kan medføre, at fødevarer, som ikke er sikre, bliver doneret. Fødevarerne kan derfor udgøre en sundhedsrisiko for de forbrugere, der modtager overskudsmaden.
Hygiejne: Håndtering af fødevarer
Faciliteter til hygiejnisk vask af hænder:
Hygiejneforordning 852/2004, art. 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. I, pkt. 4
Mærkning og information
Sporbarhed:
Fødevareforordning 178/2002, art. 18
Allergener:
Fødevareinformationsforordningen 169/2011 art. 9, stk. 1, litra c) samt art. 21
Mærkningsbekendtgørelsen 1355/2015, kap. 6
Uddannelse i hygiejne
Hygiejneforordningen 852/2004, art. 4, stk. 2, jf. bilag II, kap. XII
Registrerede fødevarevirksomheder i branchen:
- Serveringsvirksomhed – restauranter m.v.
- Dagligvarerforretning uden/med begrænset behandling
Kampagnen løber fra august-oktober 2023.