Tekstiler er vævede materialer, som i mindre udstrækning anvendes i kontakt med fødevarer, f.eks. i form af sække, filtre og til afdækning. Andre tekstiler, hvis egentlige formål ikke er kontakt med fødevarer, f.eks. viskestykker og stofservietter, bruges også af og til.
Hovedbestanddelene i tekstiler er naturfibre eller syntetiske fibre. De naturlige fibre kan være af animalsk oprindelse, som fx uld og silke, eller af vegetabilsk oprindelse, f.eks. bomuld, hør, jute og sisal. De syntetiske fibre kan være f.eks. polyester, polyamid, polyacryl eller viskose. Denne type tekstiler er omfattet af reglerne om plast eller f.eks. for viskose af reglerne om regenereret cellulose.
I tekstiler af planteoprindelse kan forskellige kemiske stoffer være anvendt i fremstillings-processen. Eksempler på stoffer, der kan være i tekstiler, er pesticidrester (forventes at blive udvasket under fremstillingen), spindeolier, nåleolier, farvestoffer, blege- og konserverings-midler.
Hvis en fødevarevirksomhed anvender tekstiler i deres produktion, skal virksomheden sikre sig, at materialet er egnet til kontakt med fødevarer, at der er sporbarhed, og at evt. anvendelsesbetingelser følges.
Tekstiler behandlet med bivoks
Producenter der fremstiller tekstiler behandlet med bivoks som alternativ til plast- eller alufolie skal sikre sig, at tekstilet er egnet til fødevarer, og at voksen der behandles med også er egnet og fri for forureninger.
Til forbrugere der anvender tekstiler behandlet med bivoks har Fødevarestyrelsen disse anbefalinger for at undgå mikrobiologisk forurening af maden:
- Brug det kun til madvarer med en lille risiko for sygdomsbakterier, f.eks. ost, brød og rå skyllede grøntsager
- Undlad at bruge det til råt kød, rå fisk og madpakker med f.eks. fiske- og kødpålæg eller andre letfordærvelige madvarer
- Genbrug kun det samme stykke bivokstekstil til den samme type madvare, f.eks. et til ost og et andet til brød. Så overfører du ikke bakterier mellem madvarerne
- Kassér det, hvis der er skimmelvækst på
- Brug altid sæbe til rengøring eller vask af materialet
Læs her om regler for fødevarekontaktmaterialer