Oktober 23 - februar 24: Sporbarhed æg

Kampagnens fokus er at kontrollere salmonellacertifikater og sporbarhed af æg i engrosvirksomheder og virksomheder, der indfører æg til Danmark.

Danmark har på baggrund af en lang række indsatser succesfuldt bekæmpet salmonella, hvilket har ført til, at Danmark har særstatus i EU for salmonella i bl.a. konsumæg. Salmonellasærstatus i EU for konsumæg giver en ekstra sikkerhed for danske forbrugere. Det er vigtigt, at denne sikkerhed opretholdes og at danske forbrugere samt samhandelspartnere til stadighed kan købe salmonellafri æg i Danmark. Sporbarhed er ligeledes vigtigt for at sikre fødevaresikkerheden. Fødevarevirksomheder skal have et sporbarhedssystem, der sikrer en hurtig og effektiv tilbagetrækning i tilfælde af usikre fødevarer fra markedet. En række svindelsager de seneste år har medført fokus på dokumentation af sporbarhed f.eks. på batch-niveau eller referencenummer for at forhindre nye fødevaresvindelsager.

Kampagnen går ud på,

  • at kontrollere om engrosvirksomheder, der handler med æg, har et tilstrækkeligt og effektivt sporbarhedssystem for æg.
  • at kontrollere om virksomheder, som indfører æg til landet, stiller krav til deres udenlandske leverandører om at certificere, at æggene kommer fra fjerkræflokke, der er undersøgt efter et fast prøveprogram og fundet fri for salmonella.

Forordning for så vidt angår særlige garantier vedrørende salmonella for sendinger til Finland og Sverige af visse typer kød og æg. Artikel 6, stk. 2.

Forordning om udvidelse af de særlige garantier vedrørende salmonella, der er omhandlet i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004, til også at omfatte æg bestemt til Danmark

Bekendtgørelse af om bekæmpelse af salmonella i konsumægsproducerende høns og opdræt hertil

Bekendtgørelse om forholdsregler vedrørende salmonellose hos fjerkræ samt salmonella og campylobacter i slagtefjerkræ m.m.

Forordning om fødevarehygiejne

Bekendtgørelse om fødevarehygiejne

Forordning om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer

Gennemførelsesforordning om de sporbarhedskrav, der gælder for animalske fødevarer. (Artikel 3).

Fødevareforordning om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed. Artikel 18.

Bekendtgørelse om autorisation og registrering af fødevarevirksomheder m.v.

Forordning om gennemførelsesbestemmelser til for så vidt angår handelsnormer for æg.

Bekendtgørelse om handelsnormer for æg.

Vi kommer på besøg hos importører, grossister, mellemhandlere samt ægpakkerier.

Tidspunktet for kontrolkampagnen er fra den 1. oktober 2023 til 27. februar 2024

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressetelefon
Telefon:2284 4834