Hvor køber du hund?

Hvor skal du købe din hund? Mulighederne er mange og tæller blandt andet erhvervsmæssige opdræt, stueopdræt, privat omplacering og internater.

Et godt sted at købe hund kan afhænge af mange ting, og derfor findes der ikke en liste over gode og dårlige steder at købe hund. Dog er der en række ting, du som forbruger kan rette dig efter, når du skal beslutte dig for, hvor du vil købe din kommende hund, hvad enten du ønsker en hvalp eller en voksen hund.

Som du kan læse herunder, er der mange gode steder du kan købe hund. Og husk - det er altid en god ide at bruge din sunde fornuft!

Er sælger en del af hundesmileyordningen?

Personer, der fører erhvervsmæssigt salg, opdræt og hold af hunde er en del af Fødevarestyrelsens hundesmiley-ordning. Fødevarestyrelsen fører kontrol med disse virksomheder for at sikre, at hundene passes, tilses, huses, fodres og vandes velfærdsmæssigt forsvarligt. På findhundesmiley.dk kan du se en liste over alle virksomheder, der er en del af ordningen, samt om de har en glad eller sur smiley.

Der føres også kontrol med internater

I Danmark er der desværre en del hunde, der af forskellige årsager havner på et internat. Det kan være både hvalpe og voksne hunde, som du kan være med til at give en ny start på livet. Her skal du dog være opmærksom på, at det kan kræve nogle andre ting af dig som hundeejer at adoptere en hund fra et internat, da disse hunde kan have lidt med i bagagen.

Køb af hund fra stueopdræt

Der er en masse såkaldte stueopdræt, der ikke indgår på listen over godkendte virksomheder i hundesmileyordningen. Stueopdræt kan være familier, der blot har valgt at få et kuld hvalpe på deres egen hund, og kuld fra sådanne opdræt har derfor ofte været en del af familien fra dag et. Det kan give mange fordele, eksempelvis at hvalpen er godt socialiseret med både hunde og mennesker.

 købhund.dk kan du finde opdrættere, der ikke nødvendigvis er omfattet af hundesmileyordningen. Dog kan disse være såkaldte DKK-uddannede (Dansk Kennel Klub) opdrættere. Det betyder, at opdrætteren har været på et kursus om opdræt af avlsgodkendte hunde hos DKK, og at DKK kan føre tilsyn med opdrætternes opdræt i forhold til efterlevelse af Kennelklubbens retningslinjer for godt opdræt.

Gå til købhund.dk