Du skal sikre, at omgivelser i umiddelbar nærhed af bygninger, hvor der håndteres foder, bliver holdt rene. Anlægget bør have en holdbar belægning, og regnvand skal kunne drænes væk. Der skal være tilstrækkelige afløbsforhold og med en udformning, som ikke påvirker sikkerheden og kvaliteten af hverken udstyr eller foder.
Faciliteter til opbevaring og håndtering af foder skal være velegnede til formålet og tage hensyn til fodersikkerhed og foderkvalitet. Grundplan, udformning samt indretning af bygninger og lokaler skal passe til dine aktiviteter, så det ikke giver problemer for hygiejne eller håndtering af foder.
Vinduer, døre, porte, ventilationsåbninger og andre åbninger i bygninger skal kunne lukkes tæt eller afskærmes, så skadedyr bliver holdt ude.
Faciliteter og udstyr skal være dimensioneret og udformet på en måde, hvor det ikke påvirker foderet i en uheldig retning, og så du kan rengøre og/eller desinficere tilstrækkeligt. Lofter og overhængende dele af det faste inventar skal være konstrueret, så det ikke samler snavs eller danner kondens. Beholdere og emballage til opbevaring af foder skal være egnede til formålet.
Belysning
Dine faciliteter skal have tilstrækkelig naturlig og/eller kunstig belysning.
En tilstrækkelig belysning bidrager til:
- Sikker identifikation af foder og kontrol/kvalitetstjek af foder.
- Personalet kan vurdere stand og renhed af anlæg samt udstyr.
- Personalet kan udføre øvrige opgaver efter de fastlagte procedurer.
Procedurer for vedligehold
Du bør indføre procedurer for vedligehold, som dækker både planlagt og akut vedligeholdelse af indendørs og udendørs forhold.
Du skal regelmæssigt kontrollere dine faciliteter og vedligeholde dem for at sikre gode opbevaringsforhold. F.eks. skal tag og tagkonstruktioner vedligeholdes for utætheder, så foderet ikke bliver vådt pga. regn eller fygesne, og så skadedyr bliver holdt ude.
Eksempler på akut behov for vedligehold:
- Reparation af tag efter stormvejr.
- Lukning af huller i bygninger efter angreb af skadedyr, som har gnavet sig ind i bygningen.
Foder skal opbevares på et sted, hvor kun personer med virksomhedens tilladelse har adgang. Ud over virksomhedens egne medarbejdere kan det f.eks. være virksomhedens gæster, kunder, eksterne chauffører eller håndværkere.