Egenkontrol og risikoanalyse for fodervirksomheder i Grønland

Når du har en fodervirksomhed, skal du have et system, som sikrer, at dit foder er i orden i forhold til fodersikkerheden, herunder i forhold til dyr og de endelige forbrugere. Det betyder, at du skal have et HACCP-baseret egenkontrolprogram, som er din virksomheds værktøj til at kontrollere sig selv.

Et HACCP-baseret egenkontrolprogram skal bestå af en skriftlig risikoanalyse og procedurer, der er tilpasset de foderaktiviteter, som du har i din fodervarevirksomhed. Der gælder de samme regler for grønlandske virksomheder som for de danske virksomheder. Du kan derfor læse mere om reglerne, samt hvordan du laver en risikoanalyse og et HACCP-baseret egenkontrolprogram her:

Egenkontrol og risikoanalyse

Dit egenkontrolprogram skal baseres på HACCP-principperne

Dit egenkontrolprogram skal baseres på HACCP-principperne. Ved at bruge HACCP-principperne får du overblik over, hvor i din virksomhed der kan være risiko for fodersikkerheden. En risiko er en fare, som kan opstå i din virksomhed under de forskellige procestrin, hvis du ikke holder processen i styring. 

Dit HACCP-baseret egenkontrolprogram skal hjælpe dig med at holde styr på de processer, som har direkte betydning for fodersikkerheden i din virksomhed. 

Der gælder de samme krav til et HACCP-baseret egenkontrol for grønlandske virksomheder for danske virksomheder. Du kan læse mere om HACCP-principperne her:

Dit egenkontrolprogram skal baseres på HACCP-principperne

Gode arbejdsgange er en del af din egenkontrol

Du skal have gode arbejdsgange på områder, der har indirekte betydning for fodersikkerheden. De gode arbejdsgange er nødvendige, da de er en grundlæggende forudsætning for virksomhedens HACCP-plan. God praksis går under flere betegnelser såsom Good Manufacturing Practice (GMP), Gode Arbejdsgange (GAG) eller Prerequisite Programmes (PRP).

Der gælder de samme krav til gode arbejdsgange for grønlandske virksomheder som for danske virksomheder. 

Sådan fører du skriftlig egenkontrol i din fødevarevirksomhed 

Den skriftlige del af egenkontrollen kalds et egenkontrolprogram. Det skriftlige HACCP-baseret egenkontrolprogram dækker din virksomheds aktiviteter på de områder, der har direkte og afgørende betydning for fodersikkerheden. Egenkontrolprogrammet skal udarbejdes, inden du begynder på dine foderaktiviteter, da du skal sikre dig, at der er styr på de steder i din virksomhed, hvor der skal være særlig fokus på fodersikkerheden.

Der gælder de samme krav til et skriftligt HACCP-baseret egenkontrolprogram for grønlandske virksomheder som for danske virksomheder.