Til grønlandske borgere

Mad med på rejsen

Her kan du læse om reglerne for, hvad du som privat person må tage med på rejsen til Grønland (indførsel) eller fra Grønland (udførsel). Du kan også læse information om betingelser, der skal opfyldes, hvis du ønsker at sende mad til privatpersoner.

Fødevarer fra dyr kan i nogle tilfælde overføre sygdomme. For at undgå spredning af smitsomme husdyrsygdomme, gælder der særligt strenge regler for fødevarer med animalsk indhold.  

Som privatperson må du ikke tage mad med på din rejse ud eller hjem, hvis du har planer om at sælge dem videre.

Fødevarestyrelsen har ingen oplysninger om reglerne for privat udførsel af fødevarer fra Grønland til lande uden for EU-samhandelsområdet (tredjelande). Du bør derfor tjekke det pågældende lands myndighedsbestemmelser, evt. via deres ambassade i Danmark eller Danmarks udenlandske repræsentation i landet.

Se oversigt over Danmarks udenlandske repræsentationer (Udenrigsministeriets hjemmeside)

Mad med hjem fra EU-lande samt Andorra, Island, Liechtenstein, Norge, San Marino og Schweiz

Du kan tage fødevarer med hjem til Danmark til privat brug. Dette gælder, hvis du har varerne i din bagage i forbindelse med din indrejse. Herudover må du modtage varerne som privat pakke.

Fødevarestyrelsen opfordrer rejsende til at tænke sig om, inden de tager produkter fra gris og vildsvin med til Danmark fra ferie i Europa. Særligt hvis fødevarerne stammer fra lokale producenter i lande og områder med udbrud af afrikansk svinepest.

Se vores side om udvikling af Afrikansk svinepest i Europa

Privat udførsel fra Grønland til EU-samhandelsområdet


Disse regler gælder også ved privat udførsel fra Færøerne.

Du må højst udføre 10kg i alt af disse varer. 

*Sammensatte produkter indeholder både vegetabilske og animalske ingredienser, fx nudler og bagværk.

Læs mere om sammensatte produkter her på Fødevarestyrelsens generelle side

Kan udføres frit og uden mængdebegrænsning.

Fødevarestyrelsen har ingen restriktioner, når det gælder privat udførsel af disse fødevarer.

Hver person må udføre højst 10 kg i alt, hvis der er tale om:

 • Færdigpakkede, varemærkebeskyttede produkter beregnet til detailsalg. Det vil sige produkter, som du har købt i en butik, og som ikke er hjemmelavede
 • Produkter i ubrudt emballage, med mindre produktet er taget i brug. Det vil sige uåbnet, medmindre du har åbnet produktet for f.eks. at made din baby eller selv har indtaget af specialfødevaren
 • Holdbar ved omgivelsestemperatur før åbning. Det vil sige, at der ikke er krav om, at produktet skal opbevares på køl, før det er åbnet

Det er muligt at sende grønlandske eller færøske fødevarer som samsendingsforsendelser til Danmark samt som forsendelser til foreninger eller patienthjem i Danmark. 

I vores certifikatdatabase kan du læse nærmere om reglerne til privatpersoner med denne form for udførsel, herunder f.eks. mængdebegrænsninger for forsendelser fra Grønland eller Færøerne.

Gå til vejledning om forsendelser til grønlandske eller færøske foreninger i Danmark

Gå til vejledning om forsendelser til grønlandske eller færøske patienthjem i Danmark

Gå til vejledning om grønlandske eller færøske forsendelser der sendes som samsending

Samsendingsforsendelser er pakker, der skal opdeles til flere forskellige privatpersoner i Danmark.

Du skal være opmærksom på, at andre myndigheder også kan have regler i forhold til, hvad man som privat må udføre.

Blandt andet skal du være opmærksom på regler fra

Privat indførsel til Grønland fra tredjelande

Må ikke indføres.

*Sammensatte produkter indeholder både vegetabilske og animalske ingredienser, fx nudler og bagværk.

Læs mere om sammensatte produkter

Hver person må indføre højst 20 kg af fisk og fiskevarer eller en hel fisk, også selvom den hele fisk vejer mere end 20 kg.

Hver person må indføre højst 2 kg i alt af disse produkter.

Særligt om langtidsholdbare sammensatte produkter uden kød

Eksempler på langtidsholdbare sammensatte produkter uden kød som må indføres i en mængde på højst 2 kg:

 • Sukkervarer (herunder slik), hvid chokolade og andre tilberedte fødevarer uden indhold af kakao og sukkervarer (herunder slik), chokolade og andre tilberedte fødevarer, smørbare produkter og præparater til fremstilling af drikkevarer med indhold af kakao
 • Pasta, nudler og couscous
 • Tilberedte fødevarer fremstillet ved ekspandering eller ristning af korn eller kornprodukter, tilberedte fødevarer fremstillet af ikkeristede kornflager eller af blandinger af ikkeristede kornflager og ristede kornflager eller ekspanderet korn (f.eks. morgenmadscerealier, mysli, granola) og tilberedte fødevarer fremstillet af ris og andre kornarter
 • Brød, kager, tilberedt bagværk, kiks, vafler, tvebakker og kryddere, ristet brød og lignende ristede produkter samt chips (herunder kartoffelchips)
 • Oliven med fiskefyld
 • Ekstrakter, essenser og koncentrater af kaffe, te eller maté samt varer tilberedt på basis af disse produkter eller på basis af kaffe, te eller maté
 • Ristet cikorie og andre ristede kaffeerstatninger og ekstrakter, essenser og koncentrater heraf
 • Miso, som indeholder en lille mængde fiskefond, og sojasauce, som indeholder en lille mængde fiskefond
 • Suppefonder og aromaer i pakninger til den endelige forbruger
 • Kosttilskud i pakninger til den endelige forbruger, som indeholder forarbejdede animalske produkter (herunder glucosamin, chondroitin eller chitosan)
 • Likør.

Du kan læse mere om sammensatte produkter på Fødevarestyrelsens generelle side

Kan i de langt fleste tilfælde indføres af eller til privatpersoner uden mængdebegrænsninger.

Nogle vegetabilske fødevarer er omfattet af restriktioner for indførsel til EU, da de kan udgøre en sundhedsrisiko på grund af for højt indhold af f.eks. pesticidrester, naturlige toksiner og salmonella.

For de produkter, hvor der er restriktioner, jf. EU for​ordning 2019/1793, må private maksimalt indføre 5 kg friske produkter eller 2 kg tørrede produkter.

Find en samlet oversigt over restriktioner sorteret efter land og efter produkt

Hvis produkterne kommer fra områder, som er omfattet af EUs forordning 2020/1158 Tjernobyl, må privatpersoner maksimalt indføre 10 kg frisk vægt eller 2 kg tørrede produkter. Ved større mængder skal private følge reglerne for kommerciel indførsel. Det er pga. risiko for radioaktiv forurening.

Vær opmærksom på eventuelle regler fra andre myndigheder.

Hver person må indføre højst 2 kg i alt af disse produkter, hvis der er tale om:

 • Færdigpakkede, varemærkebeskyttede produkter beregnet til detailsalg. Det vil sige produkter, som du har købt i en butik, og som ikke er hjemmelavede.
 • Produkter i ubrudt emballage, med mindre produktet er taget i brug. Det vil sige uåbnet, medmindre du har åbnet produktet for f.eks. at made din baby eller selv har indtaget af specialfødevaren.
 • Holdbar ved omgivelsestemperatur før åbning. Det vil sige, at der ikke er krav om, at produktet skal opbevares på køl, før det er åbnet.

Du skal være opmærksom på, at andre myndigheder også kan have regler i forhold til, hvad man som privat må indføre.

Blandt andet skal du være opmærksom på regler fra

Læs mere

EU-Kommissionen har lavet en side om privat indførsel (personal imports). På siden findes plakater på forskellige sprog, som beskriver de regler, der gælder for private.

EU-Kommissionens side om personal imports

På borger.dk finder du et samlet overblik over reglerne for at tage mad, planter og souvenirs med hjem fra rejsen.

Hvad må du tage med hjem fra rejsen inden for EU?

Hvad må du tage med hjem fra rejsen uden for EU?

Pas på du ikke indfører smitsomme husdyrsygdomme!

Souvenirs fra rejsen i form af f.eks. fødevarer med animalsk indhold kan udgøre en risiko for dyresundheden. 

Der er strenge regler for, hvad du må tage med hjem fra din rejse i lande uden for EU. Du skal også være opmærksom, hvis du medbringer animalske produkter fra EU-lande, hvor der er udbrud af smitsomme husdyrsygdomme.

Se oversigt over reglerne (pdf)

Privat eller kommerciel?

Hvis du vil indføre eller udføre fødevarer for at sælge dem videre, så er det en kommerciel aktivitet, og du skal være registreret af Fødevarestyrelsen. 

Læs mere om kommerciel indførsel og udførsel

Samhandelsområdet eller tredjeland?

EU-samhandelsområdet består af alle EU-lande og samhandelslande. Grønland og Færøerne er samhandelslande for fiskevarer (eksklusiv foder og visse animalske biprodukter). Andorra, Island, Liechtenstein, Norge, San Marino og Schweiz er samhandelslande for alle animalske fødevarer og andre varer af animalsk oprindelse. Alle lande udenfor EU-samhandels- området betegnes som tredjelande.