Til grønlandske erhvervsfiskere

Fiskevarer fra primærproducenter

Du kan på denne side læse om reglerne for grønlandsk primærproduktion af fiskevarer til konsum (fødevare).

En registeret grønlandsk fisker (en primærproducent) må levere fiskevarer direkte til EU-samhandelsområdet, herunder Danmark. Fiskevarer fra primærproducenter kan også i nogle tilfælde eksporteres til tredjelande.

Registrering til primærproduktion

Du skal som primærproducent overholde nogle regler, hvis du ønsker at udføre (sælge) dine fiskevarer ud af Grønland.

Du skal være registeret til primærproduktion, og din fiskevare skal være lovligt fanget.

I forbindelse med primærproduktion benyttes ordet "fiskevarer" som en samlet betegnelse for fisk og hvirvelløse havdyr (f.eks. krabber og rejer). Der indgår ikke pighuder, sækdyr, havsnegle, og levende toskallede bløddyr (f.eks. muslinger) i betegnelsen.

Fiskeri og håndtering af fiskevarer om bord på fiskefartøjer er primærproduktion.

Primærproduktion omfatter derfor følgende aktiviteter ved fiskeri, f.eks. ombord på fiskefartøjer: slagtning, afblødning, hovedskæring, rensning (fjernelse af indvolde og finner), nedkøling og indpakning. Bemærk, at nedkøling ikke er det samme som indfrysning.

Transport til første virksomhed på land er også en del af primærproduktionen, når primærproducenten står for transporten.

En primærproducent må ikke filetere, forarbejde fiskevaren eller indfryse fiskevaren, da fiskevarens karakter ikke må ændres væsentlig.

Primærproducenten må heller ikke håndtere frosne fiskevarer. Man kan derfor ikke sende sine fiskevarer til indfrysning i frysehuset og få dem retur.

Hvis man ønsker at filetere/forarbejde fiskevarer eller at håndtere/sælge frosne fiskevarer, skal man registreres med fødevareaktivitet efter primærproduktionen eller autoriseres. 

Fabriksfartøjer, frysefartøjer og køle-/frysetransportskibe (reefer vessels) har aktiviteter, som ikke er primærproduktion. Disse virksomheder skal autoriseres af Fødevarestyrelsen som fødevarevirksomheder efter primærproduktionen.

Læs mere om start og drift af fødevarevirksomhed i Grønland

Det er ikke begrænsninger i hvem en primærproducent må sælge til indenfor EU-samhandelsområdet. Primærproducenten kan derfor sælge til f.eks. fabrik, opkøber/mellemhandler eller direkte til en detailbutik eller et spisested i f.eks. Danmark.

Betingelsen er, at fiskevaren er ledsaget af et certifikat, der tilkendegiver, at fisken er lovligt fanget og må udføres fra Grønland. 

Bemærk, at tredjelande kan have krav om eksportcertifikater. Der kan læses mere herom senere på denne side.

Du skal være registret hos Grønlands Fiskerilicenskontrol (GFLK) og skal have licens til fiskeri i Grønland.  

Når du har licens til fiskeri i Grønland, er du automatisk også registeret til primærproduktion af fiskevarer i forhold til Fødevarestyrelsens regler.

Læs mere om Grønlands Fiskerilicenskontrols (GFLK) registrering og licens til fiskeri (Sullissivik.gl)

Du skal have god hygiejne omkring dine fisk og fiskeprodukter. Det betyder, at du skal beskytte fiskevaren mod forureninger, der kan gå ud over fødevaresikkerheden. 

God hygiejne er bl.a. at sikre, at 

  • fartøjet skal være udformet og konstrueret, så fiskevarer ikke forurenes med f.eks. lænsevand, spildevand eller brændstof
  • lastrum og beholdere til fiskevarer holdes rene og i god stand
  • overflader, som fiskevarerne kommer i berøring med, er glattet og lette at rengøre

Du kan læse mere om hygiejne på fiskefartøjer i afsnit 58.1 i den danske hygiejnevejledning.

Gå til hygiejnevejledningens afsnit 58.1 Generelt for fiskefartøjer

Grønlands Fiskerilicenskontrols (GFLK) kan udføre hygiejnekontrol hos primærproducenter. 

Krav og regler fra andre myndigheder

Du skal som primærproducent være opmærksom på regler fra andre myndigheder

Primærproducenter skal have eksporttilladelse fra Grønlands Selvstyre, Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling

Læs mere om grønlandske regler for kommerciel eksport af produkter fra Grønland, samt hvordan du ansøger om tilladelse (Sullissivik.gl)

 
Primærproducenter skal sikre at fiskevaren er ledsaget af et fangstcertifikat der dokumentere fiskevaren er lovligt fanget og må udføres fra Grønland.
Dette certifikat udstedes af 
Grønlands Fiskerilicenskontrol (GFLK). 

Læs mere om fangstcertifikater, samt hvordan du ansøger om fangstcertifikat (GFLK.gl)

Primærproducenter der ønsker at eksportere til tredjelande (lande udenfor EU-samhandelsområdet) skal som minimum overholde samme regler som ved salg (udførsel) til EU-samhandelsområdet.

Primærproducenter er ved eksport til tredjelande ansvarlige for følgende 4 ting er i orden: 

  1. Du er registreret hos GFLK og har fiskerilicens 
  2. Du har gyldig eksporttilladelse fra Grønlands Selvstyre,
  3. Du har dokumentation for lovligt fangst (fangstcertifikat)
  4. Du har undersøgt modtagerlandets importkrav (f.eks. specifikke betingelser eller krav om et sundhedscertifikat) og du kan overholde disse importkrav og eventuelle betingelser der fremgår af certifikatattestationer. (Eksisterende sundhedscertifikater kan findes på Fødevarestyrelsens certifikatdatabase). 

Bemærk, at du som primærproducent ikke må indfryse fiskevarer, eller håndtere frosne fiskevarer jf. reglerne for udførsel til EU-samhandelsområdet som er beskrevet tidligere på denne side.
Bemærk også, at hvis modtagerlandet har krav om et sundhedscertifikat, så skal fiskevaren ankomme til Danmark for at få udstedt dette certifikat inden det kan eksporteres til modtagerlandet.

Læs mere om eksport af fødevarer og eksportcertifikater til tredjelande
Der kan på siden om eksport af fødevarer til tredjelande findes information og vejledning, herunder hvilke forhold du skal være opmærksom på ved eksport. 

 

 

Samhandelsområdet eller tredjeland?

EU-samhandelsområdet består af alle EU-lande og samhandelslande. Grønland og Færøerne er samhandelslande for fiskevarer (eksklusiv foder og visse animalske biprodukter). Andorra, Island, Liechtenstein, Norge, San Marino og Schweiz er samhandelslande for alle animalske fødevarer og andre varer af animalsk oprindelse. Alle lande udenfor EU-samhandels- området betegnes som tredjelande.

Certifikatdatabasen

Fødevarestyrelsens Certifikatdatabase indeholder alle offentliggjorte certifikater, forhandlet mellem Danmark, EU og tredjelande, samt information og vejledning til disse.

Information om Certifikatdatabasen

Gå til Certifikatdatabasen

DIX

DIX er Fødevarestyrelsens digitale system til anmodning og udstedelse af eksportcertifikater på fødevarer, foder og animalske biprodukter (ABP).

Information om DIX