Du skal have styr på, hvordan du laver egenkontrol
Du skal have et system, som hjælper dig med at sikre, at dine varer er i orden, og folk ikke bliver syge af dem. Det system kalder vi egenkontrol.
Alle virksomheder skal starte med at lave en skriftlig risikoanalyse. Din risikoanalyse viser, hvilke af dine fødevareaktiviteter, der kan udgøre en risiko for mennesker. De steder, hvor der er en særlig risiko, skal du skrive ned, hvad du gør for at sikre, at det ikke går galt. Det kalder vi et egenkontrolprogram.
I programmet skal du dokumentere, at du følger dine procedurer for egenkontrol. Hvis du fx har skrevet, at du kontrollerer og dokumenterer din temperatur i kølerummet hver dag, så skal du registrere målingerne dagligt.
Du skal have styr på indretning og hygiejne
Du skal have lokaler i en passende størrelse, og de skal være indrettet, så de passer til aktiviteterne i din virksomhed. Det gælder også, hvis du driver virksomhed fra en privat bolig.
Virksomheden skal være nem at holde ren, og du skal indrette produktionen, så du undgår, at bakterier og virus kan blive overført mellem fødevarer eller fra personer til fødevarer.
Det gør du bl.a. ved at sikre:
- At alle overflader er glatte og lette at rengøre.
- At der er nok vaske til henholdsvis vask af hænder, fødevarer og opvask.
- At der ikke er direkte adgang fra toiletter til lokaler, hvor du håndterer og opbevarer fødevarer samt udstyr, emballage og arbejdstøj.
- At der altid er en håndvask på toilettet eller i forrummet til toilettet.
- At placere et forrum i direkte forlængelse af toilettet. Forrummet må kun fungere som en sluse eller en gang.
Bemærk at der er specielle hygiejnekrav for fødevarevirksomhed i private boliger.
Du skal have din fødevarevirksomhed registreret
Hvis du sælger, leverer eller donerer fødevarer til andre, skal din fødevarevirksomhed normalt registreres hos Fødevarestyrelsen.
I visse tilfælde skal din fødevarevirksomhed dog ikke registreres. Det gælder, hvis:
- Du kun sælger, leverer eller donerer fødevarer op til ca. 10 gange om året, af nogle dages varighed pr. gang og op til i alt ca. 30 dage om året, fx i forbindelse med festivaller eller under events.
- Du har en anden slags virksomhed, og dit salg, leverance eller donation af fødevarer udgør mindre end 50 % af virksomhedens samlede omsætning. Herudover udgør omsætningen af fødevarer højst 50.000 kr. om året ekskl. moms.
- Du sælger, leverer eller donerer fødevarer én gang om ugen, men i små mængder, fx 4-5 portioner ad gangen.
- Din børneinstitution ikke har en fuld madordning, men kun serverer frisk frugt, mælkeprodukter og lignende, og udleverer drikkevarer til børnenes egne madpakker.