Chiafrø

Frø, ris, kerner og nødder

Chiafrø kan give anledning​ til allergi hos mennesker der i forvejen er allergiske over for jordnødder og andre nødder.

Chiafrø er godkendt som novel food (ny fødevare eller ny fødevareingrediens) i EU til brug i bestemte fødevarer. Det er kun bestemte firmaer, der har fået godkendelsen. Godkendelsen omfatter brug af chia-frø til bagværk (højst 10 %), morgenmadscerealier (højst 10 %), blandinger af frugter, nødder og frø (højst 10 %) og færdigpakkede chiafrø, der sælges som frø (højst 15 g pr. dag). Vær opmærksom på, at ristede/bagte chiafrø fx som topping kan indeholde akrylamid.

Når en fødevare godkendes som novel food, tilføjes den på EU-listen, som er en samlet liste over alle fødevarer, der er godkendt som novel food i EU.

Listen indeholder følgende:

  • Navn og beskrivelse af fødevaren
  • Hvilke fødevarekategorier og mængder fødevaren er godkendt til  
  • Specifikationer (fx næringsindhold eller indhold af uønskede stoffer)
  • Eventuelt de betingelser, hvorpå fødevaren kan bruges. Det kan fx være eventuelle krav, der er nødvendige for at undgå negative virkninger for særlige befolkningsgrupper, hvis der er grænser for maksimalt indtag, eller hvis der er risici forbundet med overdrevent brug.
  • Eventuelle specifikke mærkningskrav​
  • Eventuelle krav om, at virksomheden skal indberette data om markedsføring af fødevaren (se afsnit 5.1)