Chili

Frugt og grønt

Den skarpe krydrede smag af chili - der kommer fra chilifrugter fra nogle sorter af Capsicum annuum L. (peber) og Capsicum frutescens L. (cayennepeber) - skyldes indholdet af stofgruppen capsaicinoider.

Capsaicin og symptomer ved højt indtag

Indtag af store mængder capsaicin kan forårsage akut forgiftning. Der er i de senere år beskrevet forgiftningstilfælde (symptomer fra fordøjelseskanalen, vejrtrækningsproblemer og kredsløbsforstyrrelser fx i form af forhøjet blodtryk) bl.a. hos børn og unge, der spiste en enkelt ekstremt chilikrydret chip.

Der er også set symptomer hos personer, som er vant til at indtage stærk krydret mad.

Analyse af stofferne

Analytisk bestemmer man styrken af chili og produkter heraf som den totale capsaicinkoncentration, (summen af capsaicin, dihydrocapsaicin og nordihydrocapsaicin). Skarpheden/”chilistyrken” af chiliprodukter kan angives på den såkaldte Scovilleskala med ”Scoville Heat Units (SHU). Omregningsfaktoren er 1 mg totalcapsaicin/kg = 16,1 SHU.

Sager de seneste år

Virksomheder har, på foranledning af Fødevarestyrelsen og på baggrund at DTU Fødevareinstituttets risikovurdering, de seneste år stoppet salg af chips, slikkepinde og vingummier med et for højt indhold af capsaicin. Markedsføringen af disse stærke produkter har ofte appelleret til konkurrencer for børn og unge, om at spise meget stærk chili. Fødevarestyrelsen opfordrer til at være forsigtig med indtag af fødevarer med et højt capsaicinindhold.

Har du eller dit barn spist stærk chili uden akutte forgiftningssymptomer, er der ingen grund til bekymring.

Hvis du eller dit barn viser akutte symptomer, lige efter at have spist chiliprodukter kan du kontakte Giftlinjen på tlf. 82 12 12 12