Nikkel er et udbredt metal i jordskorpen. Forekomst af nikkel i mad kan stamme fra både naturlige og menneskeskabte kilder, og findes i de fleste fødevarer i større eller mindre grad.
Nikkel i fødevarer er ikke årsag til nikkelallergi. Du kan altså ikke forebygge nikkelallergi ved at spise en kost med et lavt indhold af nikkel. Der er heller ingen grund til at tænke på indholdet af nikkel i maden, hvis symptomerne på din nikkelallergi forsvinder, når du undgår kontakt med nikkel i smykker, knapper
og lignende.
Fødevarer med det højeste indhold af nikkel er:
- Tang (tørret): Meget højt - særligt tørret wakame tang
- Nødder: Højt - særligt pinjekerner, valnødder, paranødder, cashewnødder og kastanjer
- Bælgfrugter: Højt - særligt tørrede bønner, hvor linser, gule ærter og friske edamamebønner har lavere indhold
- Kakao og mørk chokolade: Højt - særligt meget mærk chokolade/kakao
- Oliefrø som solsikke, jordnødder og sojabønner: Højt
Her kan du finde en oversigt over hvor højt nikkel må være i mange slags fødevarer
Her kan du finde Sundhedsstyrelsens pjece om nikkelallergi