Sundhedsskadelige effekter
Reproduktions- og udviklingstoksicitet er kritiske effekter i den almindelige befolkningsgruppe. Opblussen af eksem og forværring af allergiske reaktioner er kritisk effekt for nikkeloverfølsomme personer.
Risikovurderinger
EFSA har i 2020 vurderet nikkel og fastsat en TDI på 13 mikrogram nikkel pr. kg kropsvægt pr. dag – for nikkelallergikere dog i realiteten 0,14 mikrogram/kg kropsvægt pr. dag, hvis de skal beskyttes mod akut effekt som fx eksem.
Grænseværdier
Der er vedtaget EU maksimalgrænseværdier i forordning 2024/1987. Grænseværdierne er gældende fra 1. juli 2025. For drikkevand er en grænseværdi på 20 mikrogram nikkel/liter og tilsvarende i naturligt mineralvand.
Kommissionens forordning (EU) 2024/1987 af 30. juli 2024 om ændring af forordning (EU) 2023/915 for så vidt angår maksimalgrænseværdier for nikkel i visse fødevarer - DA - EUR-Lex
EU-Kommissionens henstilling om overvågning af nikkel i fødevarer opfordrer medlemslandene til at indsamle data
GMP
Undgå nikkel som fødevarekontaktmateriale.
Råvarer
EU-grænseværdier fastsat i forordning 2024/1987 afspejler indhold af nikkel i fødevarer. Grænseværdierne (gældende fra 1. juli 2025) betyder, at fødevarer med højere indhold vil være forbudte at markedsføre. Indhold i fødevarer skal altså være lavere end grænseværdierne. De vigtigste maksimalgrænseværdier vil være:
Hovedgruppe /Undergruppe
|
EU grænseværdi fra 1. juli 2025
|
Trænødder
|
|
Kastanjer, pinjekerner, valnødder, paranødder og cashewnødder
|
10 mg/kg
|
Andre trænødder (fx mandler, kokos, hasselnødder, macadamia, pekan, pistacie, pinjekerner)
|
3,5 mg/kg
|
Grøntsager
|
|
Rod- og knoldgrøntsager, løg, kål, bladgrønt, stængelgrøntsager, frugtgrøntsager
|
0,40-1,2 mg/kg
|
Tang
|
|
Tørret tang
|
30-40 mg/kg
|
Bælgplanter (friske)
|
|
Edamame
|
6,0 m/kg
|
Andre bælgplanter (bønner med/uden bælg (Phaseolus vulgaris), ærter med/uden bælg (Pisum sativum), linser
|
1,0 mg/kg
|
Bælgfrugter (tørrede)
|
|
Tørrede bønner, tørrede lupiner og lupinbønner
|
12 mg/kg
|
Andre tørrede bælgfrugter (tørrede linser, tørrede ærter)
|
4,0 mg/kg
|
Oliefrø
|
|
Solsikkefrø
|
8,0 mg/kg
|
Jordnødder
|
12 mg/kg
|
Sojabønner
|
15 mg/kg
|
Korn (Grænseværdier gælder først fra 1. juli 2026)
|
|
Durumhvede og ris
|
1,5 mg/kg
|
Afskallet ris
|
2,0 mg/kg
|
Pseudokorn (fx boghvede) og hirse
|
3,0 mg/kg
|
Havre
|
5,0 mg/kg
|
Kakao og chokolade
|
|
Mælkechokolade med <30 % kakaotørstof
|
2,5 mg/kg
|
Mælkechokolade med > 30 % kakaotørstof
|
7,0 mg/kg
|
Kakaopulver
|
15 mg/kg
|
Prøvetagning
Prøvetagning bør ske i henhold til forordning om prøveudtagnings- og analysemetoder til kontrol af indholdet af sporstoffer og procesforureninger i fødevarer og ændringer hertil