Nikkel

Tungmetaller Uorganiske miljøforureninger

Nikkel findes i de fleste fødevarer i større eller mindre grad. Især bønner og frugt kan bidrage til højt indtag.

Nikkel kan findes i fødevarekontaktmaterialer.

Sundhedsskadelige effekter

Reproduktions- og udviklingstoksicitet er kritiske effekter i den almindelige befolkningsgruppe. Opblussen af eksem og forværring af allergiske reaktioner er kritisk effekt for nikkeloverfølsomme personer.

Risikovurderinger

EFSA har i 2020 vurderet nikkel og fastsat en TDI på 13 mikrogram nikkel pr. kg kropsvægt pr. dag – for nikkelallergikere i realiteten 0,14 mikrogram/kg kropsvægt pr. dag, hvis de skal beskyttes mod akut effekt som fx eksem.

Grænseværdier

Der er ikke grænseværdier for nikkel i fødevarer. For drikkevand er en grænseværdi på 20 mikrogram nikkel/liter og tilsvarende i naturligt mineralvand.

EU-Kommissionens henstilling om overvågning af nikkel i fødevarer opfordrer medlemslandene til at indsamle data

GMP

Undgå nikkel som fødevarekontaktmateriale.

Råvarer

Findes især i bælgplanter (bønner), nødder og oliefrø. Fødevarer med højt indhold er især brød, mel og gryn, hvedeklid og hvede kim, avocado, bælgfrugter herunder tørrede bønner, ærter, kikærter og linser, spirer lavet af bønner og lucernefrø, nødder og frø, ananas, svesker, kokosprodukter, drikkevand.

Forarbejdede varer

Marcipan, nougat, lakrids, bolsjer, brød, kokosmælk, tørrede abrikoser og tørrede figner, frugtpålæg sojamel (vegetabilsk protein).

Prøvetagning

Prøvetagning bør ske i henhold til forordning om prøveudtagnings- og analysemetoder til kontrol af indholdet af sporstoffer og procesforureninger i fødevarer og ændringer hertil