Nikkel

Tungmetaller Uorganiske miljøforureninger

Nikkel er et udbredt metal i jordskorpen. Forekomst af nikkel i fødevarer kan stamme fra både naturlige og menneskeskabte kilder, og findes i de fleste fødevarer i større eller mindre grad. Som virksomhed kan det være en fordel at kende til nye grænseværdier og GMP for nikkel.

Sundhedsskadelige effekter

Reproduktions- og udviklingstoksicitet er kritiske effekter i den almindelige befolkningsgruppe. Opblussen af eksem og forværring af allergiske reaktioner er kritisk effekt for nikkeloverfølsomme personer.

Risikovurderinger

EFSA har i 2020 vurderet nikkel og fastsat en TDI på 13 mikrogram nikkel pr. kg kropsvægt pr. dag – for nikkelallergikere dog i realiteten 0,14 mikrogram/kg kropsvægt pr. dag, hvis de skal beskyttes mod akut effekt som fx eksem.

Grænseværdier

Der er vedtaget EU maksimalgrænseværdier i forordning 2024/1987. Grænseværdierne er gældende fra 1. juli 2025. For drikkevand er en grænseværdi på 20 mikrogram nikkel/liter og tilsvarende i naturligt mineralvand.

Kommissionens forordning (EU) 2024/1987 af 30. juli 2024 om ændring af forordning (EU) 2023/915 for så vidt angår maksimalgrænseværdier for nikkel i visse fødevarer - DA - EUR-Lex

EU-Kommissionens henstilling om overvågning af nikkel i fødevarer opfordrer medlemslandene til at indsamle data

GMP

Undgå nikkel som fødevarekontaktmateriale.

Råvarer

EU-grænseværdier fastsat i forordning 2024/1987 afspejler indhold af nikkel i fødevarer. Grænseværdierne (gældende fra 1. juli 2025) betyder, at fødevarer med højere indhold vil være forbudte at markedsføre. Indhold i fødevarer skal altså være lavere end grænseværdierne. De vigtigste maksimalgrænseværdier vil være:

Hovedgruppe /Undergruppe

EU grænseværdi fra 1. juli 2025

Trænødder

 

Kastanjer, pinjekerner, valnødder, paranødder og cashewnødder

10 mg/kg

Andre trænødder (fx mandler, kokos, hasselnødder, macadamia, pekan, pistacie, pinjekerner)

3,5 mg/kg

Grøntsager

 

Rod- og knoldgrøntsager, løg, kål, bladgrønt, stængelgrøntsager, frugtgrøntsager

0,40-1,2 mg/kg

Tang

 

Tørret tang

30-40 mg/kg

Bælgplanter (friske)

 

Edamame

6,0 m/kg

Andre bælgplanter (bønner med/uden bælg (Phaseolus vulgaris), ærter med/uden bælg (Pisum sativum), linser

1,0 mg/kg

Bælgfrugter (tørrede)

 

Tørrede bønner, tørrede lupiner og lupinbønner

12 mg/kg

Andre tørrede bælgfrugter (tørrede linser, tørrede ærter)

4,0 mg/kg

Oliefrø

 

Solsikkefrø

8,0 mg/kg

Jordnødder

12 mg/kg

Sojabønner

15 mg/kg

Korn (Grænseværdier gælder først fra 1. juli 2026)

 

Durumhvede og ris

1,5 mg/kg 

Afskallet ris

2,0 mg/kg

Pseudokorn (fx boghvede) og hirse

3,0 mg/kg 

Havre

5,0 mg/kg

Kakao og chokolade

 

Mælkechokolade med <30 % kakaotørstof

2,5 mg/kg 

Mælkechokolade med > 30 % kakaotørstof

7,0 mg/kg

Kakaopulver

15 mg/kg

Prøvetagning

Prøvetagning bør ske i henhold til forordning om prøveudtagnings- og analysemetoder til kontrol af indholdet af sporstoffer og procesforureninger i fødevarer og ændringer hertil