Nikkel findes i de fleste fødevarer i større eller mindre grad. Især bønner og frugt kan bidrage til højt indtag.
Nikkel kan findes i fødevarekontaktmaterialer.
Sundhedsskadelige effekter
Reproduktions- og udviklingstoksicitet er kritiske effekter i den almindelige befolkningsgruppe. Opblussen af eksem og forværring af allergiske reaktioner er kritisk effekt for nikkeloverfølsomme personer.
Risikovurderinger
EFSA har i 2020 vurderet nikkel og fastsat en TDI på 13 mikrogram nikkel pr. kg kropsvægt pr. dag – for nikkelallergikere i realiteten 0,14 mikrogram/kg kropsvægt pr. dag, hvis de skal beskyttes mod akut effekt som fx eksem.
Grænseværdier
Der er ikke grænseværdier for nikkel i fødevarer. For drikkevand er en grænseværdi på 20 mikrogram nikkel/liter og tilsvarende i naturligt mineralvand.
EU-Kommissionens henstilling om overvågning af nikkel i fødevarer opfordrer medlemslandene til at indsamle data
GMP
Undgå nikkel som fødevarekontaktmateriale.
Råvarer
Findes især i bælgplanter (bønner), nødder og oliefrø. Fødevarer med højt indhold er især brød, mel og gryn, hvedeklid og hvede kim, avocado, bælgfrugter herunder tørrede bønner, ærter, kikærter og linser, spirer lavet af bønner og lucernefrø, nødder og frø, ananas, svesker, kokosprodukter, drikkevand.
Forarbejdede varer
Marcipan, nougat, lakrids, bolsjer, brød, kokosmælk, tørrede abrikoser og tørrede figner, frugtpålæg sojamel (vegetabilsk protein).
Prøvetagning
Prøvetagning bør ske i henhold til forordning om prøveudtagnings- og analysemetoder til kontrol af indholdet af sporstoffer og procesforureninger i fødevarer og ændringer hertil