Squash

Frugt og grønt

Spis ikke squash med​ bit​​ter smag

Smid squashen ud, hvis den smager bittert

Squash kendes også under navnene courgette eller zucchini. Smag altid på din squash, inden du river den i​ bolledej, griller den eller putter den i varme retter. Hvis den ikke smager mildt som normalt, men derimod bittert eller metalagtigt, skal du spytte ud og smide squashen ud, da den så indeholder så meget af det giftige bitterstof cucurbitacin, at man kan blive akut syg.

Squash med bitter smag kan give mavesmerter, diarré og opkast. Man kan få symptomer efter få timer ved at spise selv små mængder (så lidt som en mundfuld) – uanset om den er rå eller tilberedt. Årsagen er, at nogle planter i sjældne tilfælde danner disse bitterstoffer.​

Bittert gen er årsag til sygdomstilfæld​e

Squash kan danne såkaldte cucurbitaciner, som er nogle af de mest bittertsmagende stoffer, der kendes. De sorter, der er fremavlet i dag, stammer fra vilde planter, men uden det gen, som gør, at frugterne indeholder høje mængder af cucurbitacin og dermed bliver giftige.

I sjældne tilfælde kan hele partier af frø blive forurenet ved krydsning med vilde planter, eller der kan ske en spontan tilbagemutation i en plante, så den producerer frø med genet.

Også syltede agurker, asier og græskar samt græskarmarmelade kan indeholde cucurbitaciner - så dem bør du også smage på, før du tilbereder dem.