Variation er vigtig for at få alle de vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, din krop har brug for. Men også for at variere de små mængder uønskede stoffer, som mange fødevarer indeholder - både naturlige og menneskeskabte. Det kunne f.eks. være tungmetaller, naturlige plantegiftstoffer eller svampegiftstoffer.
Ved at variere mellem forskellige fødevarer, undgår du et højt indtag af én enkelt type uønskede stoffer. På den måde varieres indtaget af både næringsstoffer og kemiske forureninger. Fødevarestyrelsens anbefalinger gives i tilfælde, hvor der er noget, du som forbruger selv kan gøre, for at enten mindske indholdet af uønsket kemi og naturlige toksiner eller mindske dannelsen af uønsket kemi under tilberedning af din mad.
Herunder er en række specifikke råd hvis du ønsker at begrænse indtaget af uønskede stoffer i maden – f.eks. om lakrids, tang, te, hyldebær, kartofler, fisk, ris, frø, svampe og nødder.